Business Internaţional

În Portugalia se poate, în România nu: dobândă de 1,5% la un credit ipotecar în euro

În Portugalia se poate, în România nu: dobândă de...

Autor: Anca Dumitrescu

01.09.2013, 15:11 1566

Deşi Portugalia a fost subiectul unui bailout financiar urias al FMI şi nu se poate împrumuta direct de pe pieţele externe, dobânzile la creditele imobiliare sunt de doar 1,5% pe an,  faţă de 6% în România, despre care se spune că ar sta mult mai bine macroeconomic. Dobânzile mici facilitează achiziţiile de locuinţe ale pensionarilor germani şi din alte ţări europene care vor să se stabilească într-o ţară cu climat însorit cum este Portugalia.

Portugalia, împotmolită în criză, suscită interesul unui număr tot mai mare de pensionari europeni în căutarea unei vieţi uşoare, atraşi de scutiri fiscale generoase şi preţuri imobiliare în scădere puternică, relatează AFP.

"Mulţi englezi, germani şi scandinavi, în căutare de soare, trăiesc deja în Portugalia, iar numărul francezilor este în creştere", a declarat Carlos Vinhas Pereira, preşedintele Camerei de comerţ şi industrie franco-portugheză.

Pentru a atrage mai mulţi străini, guvernul portughez a redus povara fiscală astfel că de la începutul acestui an toţi pensionarii europeni din sectorul privat care se instalează pentru prima oară în Portugalia sunt scutiţi de impozitele pe pensii percepute în ţările de origine.

"Măsurile de austeritate aplicate de guvern pentru satisfacerea exigenţelor troicii creditorilor au contribuit la reducerea cererii interne, de unde şi ideea de a apela la străinătate pentru relansarea activităţilor", a spus Vinhas Pereira.

Facilităţile fiscale acordate străinilor nu au provocat nemulţumire în ţara unde autorităţile au declarat război fraudei fiscale şi au majorat puternic impozitele percepute portughezilor pentru creşterea încasărilor bugetare.

Erwin Mohr, vicepreşedinte al asociaţiei proprietarilor străini din Portugalia, stabilit în Portimao (Algarve) acum 19 ani "pentru scăpa de zăpada din Germania", crede că ţara este pe cale să devină Florida Europei, sau un paradis fiscal pentru noii pensionari.

"Un cuplu de pensionari germani instalat în Portugalia cheltuieşte uşor 1.500-2.000 de euro pe lună, ceea ce compensează lipsa câştigului pentru fiscul portughez. Fără pensionari, economia din Algarve s-ar prăbuşi", a spus Mihr.

Pereira a arătat că la sfârşitul lui 2011 Institutul Naţional de Statistică a înregistrat 735.000 de locuinţe goale în Portugalia. El a adăugat însă că spre deosebire de Spania în Portugalia nu s-a format o bulă imobiliară şi nu există oraşe fantomă.

Numeroşi portughezi supraîndatoraţi şi-au pierdut casele, iar băncile oferă condiţii avantajoase de creditare cumpărătorilor străini.

"În Algrave poate fi obţinut un credit de 120.000 de euro cu o dobândă de 1,5% pentru un apartament de 100 de metri pătraţi pe plajă, care poate fi ulterior închiriat, a declarat Ivo Agostinho, agent imobiliar.

În ultimii trei ani, preţurile imobiliare au scăzut cu curca 30% în Portugalia, dar la Lisabona s-au stabilizat, aşa că este un moment bun să cumperi, a spus un alt agent imobiliar.

Nu toţi pensionarii străini se pot bucura de avantajele fiscale oferite de autorităţile portugheze, ci doar cei din sectorul privat, în anumite condiţii.

Berthold Grandy, director juridic la Camera de comerţ şi industrie germano-portugheză, a avertizat că aceste facilităţi se acordă numai după verificarea acordurilor între state privind dubla impozitare, pentru a evita surprizele neplăcute în ţara de origine.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO