Business Internaţional

In Statele Unite, guvernul ramane principalul stalp de sustinere al pietelor imobiliara si ipotecara

In Statele Unite, guvernul ramane principalul stalp de sustinere al pietelor imobiliara si ipotecara

Vanzarile de locuinte noi au crescut cu peste 30% comparativ cu nivelurile minime atinse la inceputul acestui an, in timp ce vanzarile de locuinte deja existente au urcat cu aproximativ 17%. (FOTO: Reuters)

08.10.2009, 23:25 20

Dupa un an de interventii extraordinare in economie, guvernulamerican incepe sa isi retraga sprijunul acordat sectorului privat.Peter Lansing, presedintele companiei ipotecare Universal Lending,nu este insa de aceeasi parere, scrie Wall Street Journal.

Creditorul ipotecar cu sediul in Denver observa in fiecare zicat de dependenta a devenit piata imobiliara de guvernulamerican.

In punctul culminant al boom-ului imobiliar, doar 20% dinipotecile Universal erau sustinute de Federal HousingAdministration (FHA), o agentie a guvernului care garanteazacreditele debitorilor ce nu isi pot permite sa achite un avansmare. Astazi, creditele garantate de FHA reprezinta peste 80% dinafacerea condusa de Lansing. Pentru el, aceasta situatie reprezintao noua forma de viata - o implicare mai activa a guvernului, maimulta birocratie, insa totodata si vanzari mai mari, care in alteconditii ar fi fost imposibile.

Implicarea salvatoare a guvernului

"Dupa peste 29 de ani in aceasta afacere, noi am consideratintotdeauna ca activam in sistemul privat liber. Astazi consider casunt un contractor al guvernului", marturiseste Lansing. "Strategiamea de business este sa ii conving pe cat mai multi dintreangajatii mei sa imbratiseze aceasta idee. Planul B ar fi sa vandcreioane la colt de strada."

Intr-un discurs pe Wall Street, la un an dupa falimentul LehmanBrothers, presedintele Barack Obama a declarat ca importantaajutorului guvernamental in stabilizarea sistemului financiar estedin "ce in ce mai redusa". Administratia sa a facut public unraport de 51 de pagini in care detalia programele salvatoare acaror necesitate paleste. Trezoreria Statelor Unite, autorulacestui raport, a anuntat insa ca piata imobiliara are inca nevoiede sprijinul guvernului.

In ultimul an, guvernul a intervenit masiv in fiecare etapa aprocesului cumpararii de locuinte.

Mai mult de 80% din creditele ipotecare rezidentiale noicontractate anul acesta au beneficiat de sprijin guvernamentalintr-o forma sau alta, potrivit publicatiei comerciale InsideMortgage Finance.

Pentru a asigura fluxul fondurilor injectate pe piatafinanciara, guvernul a salvat din faliment Fannie Mae si FreddieMac anul trecut si acum detine efectiv gigantii din sectorulipotecar impreuna cu creditele si garantiile lor combinate invaloare de 5.400 mld. dolari. Pentru a mentine la un nivel redusratele creditelor ipotecare, Fed incearca sa achizitioneze crediteneperformante in valoare de 1.500 mld. dolari emise sau garantatede numeroasele agentii ale guvernului care se ocupa de problemeleipotecare, precum si alte titluri de trezorerie in valoare de 300mld. dolari.

Pentru a anima vanzarile de case, guvernul ofera, de asemenea,8.000 de dolari celor care isi cumpara pentru prima data o casa.Aceste eforturi par a fi intrerupt lunga perioada de declin apietei imobiliare. Jonathan Swinton si sotia sa Annie au fostconvinsi sa isi cumpere o casa inainte de vreme. Cuplul planuiesteca in urmatoarele saptamani sa incheie contractul de cumpararepentru o casa in valoare de 226.000 de dolari, situata insuburbiile Salt Lake City.

Subventiile de la stat atrag cumparatorii decase

"Intotdeauna ne-am dorit sa ne cumparam o casa, insa nepropusesem sa mai asteptam cativa ani" , a spus Swinton, care aincheiat recent cursurile unui doctorat in domeniul terapieifamiliale si care lucreaza in prezent intr-un centru pentru bolimintale din Salt Lake City.

"Ratele reduse ale dobanzii si subventiile de la stat au fostprincipalii factori care ne-au convins sa cumparam o casa anulacesta." Semne care sa indice o revenire a pietei imobiliare auaparut. Vanzarile de locuinte noi au crescut cu peste 30%comparativ cu nivelurile minime atinse la inceputul acestui an, intimp ce vanzarile de locuinte deja existente au urcat cuaproximativ 17%. Actiunile companiilor ce activeaza in sectorul deconstructii de locuinte si-au revenit, numarul caselor ce nu si-augasit cumparator este mai mic, iar preturile locuintelor au inceputsa creasca dupa o lunga perioada de declin.

Eforturile guvernamentale sunt singurul motiv pentru care piatanu a paralizat complet, potrivit economistilor si expertilor indomeniu. Desi da semne de revenire, piata imobiliara inca maipoarta pecetea perioadelor tulburi.

Preturile caselor se afla in prezent la nivelul din 2003, dupace au pierdut aproximativ o treime fata de nivelul lor maxim, atinsin trimestrul doi din 2006, potrivit Standard and Poor's. Cu toateacestea, vanzarile caselor ai caror proprietari nu isi mai potachita ratele reprezinta o treime din totalul vanzarilor, iarpreturile continua sa scada in unele state. Mai mult, in prezentsunt acordate relativ putine credite de tip "jumbo", a carorvaloare depasete limita maxima pentru cumparare sau garantare aFreddie si Fannie.

"Cel putin in urmatorii doi ani, si poate chiar pentru operioada mai lunga, nu este posibil ca guvernul sa spuna: 'Piataipotecara a Statelor Unite nu mai necesita sprijinul nostru'", estede parere Dwight Jaffee, profesor de economie la Haas School ofBusiness de la University of California, Berkeley. "Daca vor spuneasta, este aproape sigur ca piata imobiliara si cea ipotecara sevor prabusi."

Presedintii republicani si democrati din ultimele decenii aufacut din promovarea detinerii unei locuinte un scop in sine.Administratia Obama recunoaste ca va fi nevoie ca la un moment datin timp sa regandeasca rolul guvernului pe pietele imobiliara siipotecara. Oficialii administratiei recunosc, de asemenea, ca acestmoment nu va veni prea curand.

"Fiecare guvern din lume are un rol pe piata imobiliara dinstatul sau", spune Lawrence Summers, consilierul pe problemeeconomice al presedintelui Obama. "Care ar trebui sa fie acest rolin momentul in care piata va reveni la normalitate este o intrebarecruciala la care vom raspunde in lunile sau anii viitori." El aadaugat ca "este evident ca va fi nevoie de timp".

Guvernul, jucator important pe piata

Rolul guvernului pe piata imobiliara are o istorie lunga. In1930 erau create Fannie Mae si FHA, care in mod traditionalasigurau creditele acordate debitorilor cu niveluri joase aleveniturilor.

Freddie Mac a fost infiintat in 1970. De la izbucnirea crizeiactuale, acesti jucatori au ajuns in unele cazuri sa fie singuriicare joaca.

Sustinerea pe care o acorda are urmatorul sens: creditoriiprivati sunt asigurati ca isi vor primi ratele - de la guvern, dacanu de la debitor.

Marimea creditelor care pot fi garantate este limitata in celemai multe state ale SUA la 417.000 de dolari, insa poate ajunge inunele cazuri la 729.750 de dolari, in regiunile unde preturile suntmai ridicate, precum unele zone din California, New York sauWashington.

Guvernul a majorat temporar in februarie 2008 valoareacreditelor garantate de Freddie si Fannie si este putin probabil sase reduca valoarea la nivelul de dinainte de criza. Industriaipotecara cere guvernului sa le mentina la acest nivel.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO