Business Internaţional

În timp ce Donald Trump fărâmiţează Occidentul, o alianţă între Rusia şi China se întăreşte. Nemţii jură loialitate propriilor interese şi UE şi cer o Europă unită

Liderii G7. Faţă în faţă, cancelarul Germaniei Angela Merkel şi preşedintele SUA Donald Trump

Liderii G7. Faţă în faţă, cancelarul Germaniei Angela Merkel şi preşedintele SUA Donald Trump

Autor: Bogdan Cojocaru

11.06.2018, 22:41 1080

Cel mai recent summit G7 ar fi trebui să fie o oportunitate pentru dezamorsarea războiului comercial mondial. Însă preşedintele Donald Trump s-a supărat pe aliaţii SUA şi cu un tweet a provocat ceea ce un ziar german descrie ca fiind „momentul în care Occidentul s-a destrămat”. De atunci, tensiunile se acumulează.

Pentru prima dată după al Doilea Război Mondial, Ministerul de Externe al Germaniei pregăteşte o strategie pentru cum să răspundă provocărilor americane, un semn că guvernul de la Berlin crede că actualele politici de limitare a pagubelor nu mai funcţionează cu Donald Trump la conducerea administraţiei americane, scrie Handelsblatt, cel mai mare ziar de business din Germania. În prezent, Berlinul are astfel de strategii politice doar pentru adversari, cum sunt Rusia şi China. Pregătirile au început anul trecut, dar s-au intensificat în ultimele luni.

După ce Trump a lăsat în haos grupul celor mai mari economii dezvoltate din lume, preşedintele Chinei Xi Jinping şi cel al Rusiei Vladimir Putin toastau duminică pentru extinderea Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai, un bloc cu opt membri creat pentru a coordona politicile de securitate din Asia, notează Bloomberg. Grupul, care şi-a salutat nou veniţii India şi Pakistan şi pe liderii Iranului şi Mongoliei, s-a angajat să îmbunătăţească cooperarea din domeniul energiei şi agriculturii şi să creeze condiţii mai favorabile pentru comerţ şi investiţii.  Spre comparaţie, G7 a fost format la mijlocul anilor 1970 pentru coordonarea răspunsurilor la probleme economice ca şocurile produse de preţurile petrolului şi inflaţie. Ulterior, grupul a început să se ocupe de probleme care ţin de siguranţă şi politică. G7 include Italia şi Canada, dar nu şi China, India, cea mai mare democraţie din lume, şi Brazilia.  Xi şi Putin au promis că vor lucra pentru o colaborare globală. Săptămâna  trecută, Rusia şi China au semnat un acord pentru stabilirea unui fond de investiţii care iniţial va avea sub administrare

1,5 mld. yuani (234 mil. dolari) şi care va sprijini proiecte financiare şi industriale în Rusia şi China. Ţinta de capital a fondului este de 5 mld. yuani, potrivit Reuters. Resursele fondului vor fi în yuani. 

Făcând aluzie la atitudinea confruntaţională pe care Trump o are faţă de aliaţii SUA, inclusiv prin impunerea de tarife de import şi retragerea Americii din acordul nuclear iranian, liderul chinez a explicat că „unilateralismul, protecţionismul comercial şi respingerea globalizării iau noi formeî, scrie Deutsche Welle. „Ar trebui să respingem politicile centrate pe sine, fără orizonturi şi secrete”, a spus Xi. China este de departe cel mai mare beneficiar al globalizării. Bogdan Cojocaru

Putin a remarcat că prin includerea Indiei şi Pakistanului, Organizaţia de Cooperare de la Shanghai a devenit mai puternică. Declaraţiile lui Putin şi ale lui Xi contrastează cu dezacordurile din G7, unde Trump l-a descris pe premierul Canadei Justin Trudeau ca  fiind Ñnecinstitî şi Ñslabî şi unde a refuzat să semneze acordul comun al grupului privind schimbările climatice. De asemenea, Trump nu vrea să scutească aliaţii Americii de tarifele impuse importurilor de oţel şi aluminiu.

Aceste tarife îi afectează în special pe producătorii germani de automobile, SUA fiind cel mai mare importator de maşini din lume.

Neliniştea Germaniei faţă de aliatul SUA creşte. ÑPoţi distruge incredibil de multă încredere foarte rapid cu un tweet. Acest lucru face şi mai important ca Europa să stea unită şi să-şi apere interesele mai ofensiv. <<Europa unită>> este răspunsul la <<America înainte de toate>>î, a declarat Heiko Maas, ministrul de externe al Germaniei.

Ministrul german al economiei Peter Altmaier a afirmat că nu există soluţii imediate la disputele comerciale cu SUA şi că Europa trebuie să acţioneze hotărât.

Ambasadorul german la Washington Peter Wittig a declarat că administraţia americană abandonează tradiţia de după al Doilea Război Mondial de a încuraja alianţe politice şi respinge idea unui Occident ca o coaliţie de naţiuni care gândesc la fel. Wittig a explicat pentru Handelsblatt că administraţia Trump şi-a pierdut interesul în alianţele tradiţionale.

Preşedintele institutului german de cercetare economică Ifo Clemens Fuest apreciază că eşecul summitului G7 a făcut mai probabil scenariul creşterii tensiunilor comerciale dintre SUA şi alte state.

Cancelarul german Angela Merkel, presată de noile tensiuni, a ieşit cu precizări, asigurând că Germania va fi loială partenerilor europeni. ÑÎn primul rând, există loialitatea faţă de propria noastră naţiune. Apoi, ar trebui să fie loialitate faţă de Uniunea Europeanăî, a spus ea. ÑNu vom mai permite să fim bruscaţi. Vom reacţionaî, a declarat Merkel, respingând criticile că Germania este neputincioasă în faţă politicilor ostile ale lui Trump. Germania şi restul UE vor răspunde cu tarife pe produsele importate din SUA începând cu iulie.

Dispoziţia din rândul politicienilor germani şi a experţilor este sumbră. Andrea Nahles, liderul partenerului de coaliţie al lui Merkel, social democraţii, a devenit un critic fără ascunzişuri al lui Trump. Ea l-a descris pe preşedintele american ca Ñaducător de haosî care face imposibile politicile raţionale şi în care se poate avea încredere. Şi industria privată este critică. ÑAmerica înainte de toate devine America singurăî, spune Eric Schweitzer, preşdintele Asociaţiei cemerelor de industrie şi comerţ din Germania. El crede că Germania trebuie să-şi creeze noi alianţe cu naţiuni care protejează comerţul.

Holger Bingmann, preşedintele Federaţiei germane a retailului şi comerţului extern a spus despre summitul G7 că a fost o Ñmare dezamăgire pentru Occidentî.

Franţa a promis că va sprijini Germania, cea mai mare ecomomie europeană, contra politicilor comerciale ale SUA.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO