Business Internaţional

În timp ce românii aruncă mii de tone de gunoi, oraşele germane se ”hrănesc” din reziduuri. O industrie care înfloreşte în Germania şi care se dovedeşte extrem de profitabilă

În timp ce românii aruncă mii de tone de gunoi,...

Autor: Bianca Dorobanţu

28.11.2015, 13:33 4203

Germania importă zilnic tone de reziduri din ţări precum Marea Britanie, Italia, Elveţia sau Irlanda şi le transformă prin ardere în energie electrică pentru locuitori. Astfel ajung deşeurile menajere să asigure căldură şi electricitate pentru o treime din oraşul german Magdeburg, spre exemplu, scrie The Wall Street Journal.

De ce apelează germanii la reziduurile produse de alte ţări? Ei reciclează aproape 65% dintre deşeurile menajere, astfel că nu le rămân prea multe la dispoziţie pentru a fi transformate în energie (în timp ce americanii reciclează în proporţie de 34%).  

De exemplu, în Berlin, separarea gunoiului este foarte riguroasă. Sticla transparentă şi cea opacă se aruncă în containere de culori diferite, plasticul într-unul galben, hârtia într-unul albastru, iar restul deşeurilor se aruncă în containere de culoare neagră sau gri.

Tot în Berlin există şi magazine în care se găsesc produse exclusiv din materie reciclată la preţuri foarte mici, precum capace făcute din pânză groasă de sac în care se ţine cafeaua sau lămpi din ceşti de cafea.

Afacerea importului de gunoi este profitabilă din mai multe puncte de vedere: În Marea Britanie este mai convenabil ca gunoiul să fie exportat decât să fie depozitat, pentru că legile Uniunii Europene impun taxe mari pe depozitele de gunoi, iar Germania se confruntă cu lipsa acestuia.

În trecut, una dintre problemele cauzate de această industrie a fost mirosul neplăcut creat deşeuri. Provenite din Irlanda, cu destinaţia Hamburg, reziduurile au rămas timp de câteva săptămâni nemişcate, iritând locuitorii. Hamburg a avut chiar şi un contract cu un orăşel mic din Anglia pentru a se ocupa de reziduurile acestuia, dar care nu a durat prea mult.
 
Poate că scumpirea transportului deşeurilor din alte ţări în Germania ar face ca industria bazată pe arderea acestora să fie ineficientă, însă momentan oraşe precum Magdeburg demonstrează contrariul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO