Business Internaţional

În Turcia, bancherii care mint pentru profit sunt pedepsiţi cu închisoare de la doi la cinci ani

În Turcia, bancherii care mint pentru profit sunt pedepsiţi cu închisoare de la doi la cinci ani

Premierul turc Recep Tayyip Erdogan este recunoscut pentru aversiunea pe care o are faţă de analişti deoarece aceştia îi critică politicile. Foto: AFP

Autor: Ioana Nita

09.01.2013, 00:03 1241

Parlamentul din Turcia a emis o lege care va fi implementată de autorităţile de reglementare financiară şi în care se stipulează că "cei care furnizează informaţii false, greşite sau înşelătoare, cei care răspândesc zvonuri sau dau informaţii, fac comentarii sau pregătesc rapoarte cu intenţia de a influenţa preţurile, valoarea instrumentelor de pe piaţa de capital sau deciziile investitorilor vor fi pedepsiţi cu închisoare de la doi la cinci ani".

În general, economiştii care se ocupă de pregătirea rapoartelor şi a analizelor legate de piaţa financiară pot primi mustrări de la şefi, unele chiar aspre, în cazul în care sunt sesizate anumite nereguli, însă Turcia a decis să fie mai drastică, notează The Wall Street Journal. Ca urmare, în ultima perioadă în presa turcă au apărut mai multe materiale care sugerează că băncile renunţă la piaţa turcă, însă instituţiile de credit neagă acest lucru. Cu toate acestea, este clar că mai multe bănci mari, inclusiv J.P. Morgan Chase, Citigroup, Commerzbank şi Turkiye Garanti Bankasi au solicitat personalului de pe partea juridică să verifice dacă economiştii lor sunt în siguranţă dacă fac public ceea ce cred despre economia Turciei.

Confuzia este de aşteptat, deoarece Turcia încercă să acopere deficienţele de regle­mentare pentru o piaţă deja matură. Analiştii şi juriştii consideră că legea nu este formulată clar şi că permite o interpretare speculativă, reprezentând în acelaşi timp o armă pentru procurorii cu exces de zel.

În încercarea de a înlătura temerile privind noile reglementări, autoritatea de regle­mentare a pieţei de capital din Turcia a declarat că modificările "vor aloca mai mult spaţiu pentru analiştii pieţei bine intenţionaţi". De asemenea, autoritatea de la Ankara a precizat că "noua lege este mult mai clară şi mai precisă decât cea veche" şi chiar dacă "există anumite articole care nu au fost incluse în legislaţia anterioară, acest lucru nu înseamnă că domeniul de aplicare al infracţiunilor a fost extins".

Unii analişti consideră însă că lucrurile se vor desfăşura la fel ca înainte. "Nu cred că un economist dintr-o bancă prezentă pe plan internaţional va fi trimis la închisoare pentru că a scris că rata inflaţiei va creşte. E foarte clar că această lege nu are impact asupra mea. În ceea ce ne priveşte, în afară de modificările de exprimare, este aceeaşi lege ca şi cea ante­rioară. Deci, este acelaşi lucru pentru noi", a spus Yarkin Cebeci, economist la banca J.P. Morgan din Istanbul.

Ankara nu iubeşte analiştii

Ankara şi-a exprimat clar antipatia faţă de investitorii şi economiştii speculanţi, deoarece unii dintre aceştia susţin că majorarea ratelor de dobândă ar fi "medicamentul potrivit" pen­tru inflaţia mare. Premierul Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a afirmat că ratele de dobândă mai mici vor ajuta la reducerea ratei de inflaţie, contrar teoriei economice tradi­ţionale.

Aversiunea premierului turc faţă de analizele economiştilor au fost în centrul atenţiei anul trecut, când lira turcească s-a depreciat cu 20% faţă de dolar, iar deficitul de cont curent sau nevoia de finanţare externă pe termen scurt a ţării a ajuns să reprezinte 10% din PIB. Deprecierea monedei naţionale a dus de asemenea la accelerarea inflaţiei la 11,1% în aprilie, maximul ultimilor trei ani şi ju­mătate.

Noile modificări ale legii reflectă regle­mentările implementate de autorităţile de reglementare a pieţelor financiare din SUA şi Marea Britanie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO