Business Internaţional

SocGen are nevoie de 3,3 mld. euro pentru o solvabilitate de 9%, iar Millennium de 2,36 mld. euro. Băncile europene au nevoie de un capital suplimentar de 106 miliarde euro

SocGen are nevoie de 3,3 mld. euro pentru o solvabilitate de 9%, iar Millennium de 2,36 mld. euro. 70 de bănci europene trebuie să-şi majoreze rata de adecvare. Suma totală necesară: 106 miliarde euro

Autor: Marius Oncu - Mediafax

27.10.2011, 16:19 11452

Banca franceză Societe Generale (SocGen) are nevoie de 3,3 miliarde de euro pentru a ajunge la pragul de 9% stabilit pentru rata de adecvare a capitalului de către liderii europeni, în timp ce banca portugheză Millennium BCP are un deficit de 2,36 miliarde de euro.

Ambele bănci sunt prezente în România, Societe Generale prin intermediul BRD, iar Millennium sub brand propriu.

Potrivit Autorităţii Bancare Europene, 70 de bănci europene, care au fost incluse în testele de stres din iulie, trebuie să-şi majoreze rata de adecvare a capitalului pentru a ajunge la un nivel de 9% până la jumătatea anului următor. Băncile ar avea nevoie în total de fonduri de 106 miliarde de euro. La testele de stres derulate în iunie, autoritatea europeană a folosit o rată minimă de adecvare a capitalului de 5%. Totodată, potivit reglementărilor internaţionale Basel III, băncile ar trebui să ajungă la un nivel de 7% până în 2019.
Potrivit datelor preliminare ale Băncii Franţei, Societe Generale are nevoie de 3,3 miliarde de euro pentru a atinge un nivel de 9% al capitalului de rang întâi al activelor ponderate la risc. Deficitul total de capital al celor mai mari patru bănci franceze este de 8,8 miliarde de euro, se arată într-un comunicat al băncii centrale, postat pe site-ul Societe Generale. Doar Credit Agricole nu are nevoie de o majorare a capitalului, în timp ce BNP Paribas necesită 2,1 miliarde de euro, iar banca BPCE 3,4 miliarde de euro.

Datele prezentate de Banca Franţei sunt preliminare şi se pot schimba în funcţie de situaţia financiară a instituţiilor de credit la 30 septembrie. Sumele finale ar putea fi anunţate în noiembrie.
Pentru Millennium BCP, necesarul de capital este de 2,36 miliarde de euro, din care 1,3 miliarde de euro rezultă din reevaluarea la preţurile pieţei a expunerii pe datorii suverane, potrivit unor informaţii din partea Băncii Portugaliei, postate pe site-ul Millennium.

Suma rămasă este prevăzută, aproape în întregime, în planurile de capitalizare remise de Millennium Băncii Portugaliei, ca parte a Programului de Asistenţă Financiară.

Acţiunile principalelor bănci francezeşi germane creşteau cu 12-16% la ora 13:30 (ora României), împingând indicii CAC 40 (de la Paris) şi DAX (de la Frankfurt) cu peste 4% peste nivelul de ieri.

Acţiunile băncilor greceşti creşteau la Atena cu până la 15%.

Acest val de entuziasm al investitorilor pentru acţiunile din sectorul bancar vine după ce şefii statelor din zona euro au decis că 50% din datoria Greciei faţă de instituţiile private va fi ştearsă. Cu alte cuvinte, aceste bănci care cresc acum furtunos pe burse, vor pierde miliarde de euro, deoarece nu vor recupera decât jumătate din banii pe care i-au împrumutat Greciei.

De exemplu, BNP paribas, care are o expunere de circa 5 miliarde de euro pe Grecia, va pierde circa 2,5 miliarde de euro. Cu toate astea, acţiunile cresc cu 14%. Nemţii de la Commerzbank au împrumutat statul grec cu 3 miliarde de euro, din care vor pierde 1,5 miliarde de euro. Cu toate astea, acţiunile sar cu 13%.

Analiştii spun că reacţia pozitivă a investitorilor nu este determinată de ştergerea a 50% din datoria Greciei, ci de faptul că şefii statelor din zona euro au promis că băncile care vor înregistra pierderi din acest default controlat vor fi recapitalizate, adică statele garantează că le vor acoperi pierderile.

Totuşi, nici recapitalizarea nu este gratuită, deoarece unele bănci ar putea ajunge să fie naţionalizate, caz în care participaţiile investitorilor privaţi vor fi diluate. Acest scenariu este foarte probabil în cazul băncilor greceşti, care au cele mai mari portofolii de titluri de stat emise de Grecia. EFG Eurobank, de exemplu, are titluri de stat greceşti de 8,7 mld. euro, deci ar putea pierde peste 4 miliarde de euro. Ca să primească această sumă uriaşă de la stat, banca ar putea fi naţionalizată. Cu toate astea, acţiunile EFG creşteau cu 11%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO