Business Internaţional

Inca 70.000 de bancheri de pe Wall Street isi vor pierde slujba

10.11.2008, 19:39 18

Executivii si analistii afirma ca numarul noilor concedieri s-ar putea ridica la 70.000 in cadrul bancilor americane si se adauga la cele 150.000 de posturi deja eliminate in sectorul financiar la nivel global, scrie Financial Times.

Concedierile se vor concentra in industria de investment banking si in cadrul departamentelor de tranzactii, sectoare ce au fost lovite sub centura de inghetul pietelor de capital, de colapsul pietei de fuziuni si achizitii si al celei de finantare.
Evolutia negativa a industriei bancare va agrava situatia economica a centrelor financiare precum New York, Londra sau Hong Kong prin reducerea veniturilor din impozite si punand presiuni asupra pietei imobiliare locale.
"Cel de-al patrulea trimestru va fi dramatic", a afirmat Meredith Whitney, analist la firma Oppenheimer. "Pentru multi dintre jucatorii foarte activi de pe pietele de capital, forta de munca se va diminua cu 25-30 de procente. Insa daca se analizeaza problema in ansamblu, veniturile s-au redus cu mult mai mult."
Goldman Sachs, banca ce a raspuns declinului economic intr-o maniera mai favorabila decat concurentii sai, a inceput de saptamana trecuta sa puna in aplicare planul de diminuare cu 10 procente a numarului de 32.500 de angajati pe care ii are la nivel global. Concedierile reprezinta un efect al reculului preconizat pentru cel de-al patrulea trimestru din 2008.
Multe alte banci americane au anuntat concedieri masive.
Citigroup se afla pe punctul de a elimina 23.000 de posturi, Merrill Lynch a pierdut 5.700 de angajati - aproximativ 9 procente din personalul total -, in timp ce Morgan Stanley a concediat 4.400 de angajati, potrivit Bloomberg.
Aceste concedieri se adauga celor 23.000 efectuate odata cu colapsul bancilor Bear Stearns si Lehman Brothers.
Insa bancherii estimeaza ca deocamdata a fost vorba doar de varful aisbergului si ca se vor realiza mai multe concedieri pe masura ce veniturile vor continua sa scada in al patrulea trimestru si dau semnale modeste ca si-ar putea reveni in 2009.
Un executiv a declarat ca, avand in vedere estimarile propriei companii, urmatoarea runda de concedieri in cadrul firmelor americane ar putea afecta 70.000 de angajati.
Un studiu recent al Fed a indicat ca numai orasul New York ar putea pierde intre 55.000 si 78.000 de joburi in sectorul financiar in urmatorii ani. 


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO