Business Internaţional

Încă o ţară la gunoi. Moody's reduce ratingul Irlandei la "Junk"

Încă o ţară la gunoi. Moody's reduce ratingul Irlandei la "Junk"

Autor: Adrian Voicu

13.07.2011, 09:53 1622

Agenţia de rating Moody's a decis marţi reducerea ratinguluiobligaţiunilor în moneda locală şi în moneda străină cu o treaptăde la Baa3 la Ba1, aceasta însemnând nivelul non-investiţional.

"Elementul principal care a condus la scăderea ratingului deastăzi este posibilitatea tot mai mare ca actualilor investitori săli se ceară, ca o precondiţie pentru finanţarea oficială a ţări, săparticipe la programul de salvare al UE/FMI în cazul în careIrlanda nu va mai putea să se împrumute de pe pieţele de capital",se arată în comunicatul Moody's.

Perspectiva rămâne negativă.

Irlanda se alătură astfel Portugaliei şi Greciei, fiind a treiaţară din zona euro care are ratingul redus sub nivelulinvestiţional.

"Reducerea ratingului subliniază nevoia de o soluţie mult mairadicală", este de părere Austin Hughes, economist şef la KBCIreland din Dublin, citat de Bloomberg. "Trebuie neapărat ca Europasă vină cu o soluţie şi să nu o mai amâne. O soluţie trebuie găsităcât mai repede".

Guvernul irlandez a criticat decizia de reducere a ratinguluivenită din partea Moody's, conform postului de televiziune RTE.Până în prezent, Irlanda şi-a îndeplinit ţintele stabilite deprogramul de salvare, iar reducerea este un "evenimentdezamăgitor", este de părere un purtător de cuvânt al guvernuluiirlandez citat de Bloomberg.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO