Business Internaţional

Încă un fost executiv Facebook atacă grav compania: Am creat un instrument care distruge bazele societăţii şi fărâmă umanitatea

Încă un fost executiv Facebook atacă grav compania: Am...

Autor: Alex Ciutacu

28.12.2017, 08:01 3541

Un fost executiv din cadrul companiei Facebook spune că se simte „extrem de vinovat” din cauza muncii pecare a depus-o pentru „instrumentele care distrug bazele modului în care funcţionează societatea”, alăturându-se unui grup din ce în ce mai mare de foşti executivi ai Facebook şi Google care critică modul în care produsele acestor companii „se joacă” cu mintea oamenilor, potrivit The Guardian.

Chamath Palihapitiya, care a fost vicepreşedinte al segmentului de „creşterea numărului de utilizatori” în cadrul companiei Facebook, a transmis în 2011, înainte de a pleca din companie că „efectul pe termen scurt, condus de dopamină, împreună cu bula de feedback pe care am creat-o, distrug modul în care funcţionează societatea. Nu există discurs civic, nu există cooperare, ci doar dezinformare şi neadevăr”.

Remarcile, care au fost făcute în cadrul unui eveniment de la Stanford Business School şi relatate de site-ul The Verge.

„Asta nu este despre reclamele ruseşti”, adaugă el. „Aceasta este o problemă globală. Ştirbeşte fundaţia de bază a modului în care oamenii se comportă în societate şi între ei”.

Comentariul lui Palihapitiya a venit după cel al unuia dintre fondatorii Facebook, Sean Parker, care a criticat modul în care compania „exploatează vulnerabilităţile psihologiei umane”.

„Nu îi pot controla”, mai spune Palihapitaya despre Facebook. „Pot controla doar decizia mea, de aceea nu folosesc prostia aia. Pot controla şi deciziile copiilor mei, de aceea nici pe ei nu îi las să folosească prostia aia”.

El a cerut audienţei sale să încerce o „căutare a sufletului” pentru a-şi da seama care este relaţia lor cu social media. „Comportamentele voastre, nu realizaţi, dar sunteţi programaţi prin facebook”, spune el. „A fost ceva neintenţionat, dar acum trebuie să decideţi la cât de multe vreţi să renunţaţi, la cât de mult din independenţa voastră intelectuală vreţi să renunţaţi?”.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO