Business Internaţional

Începe conferinţa de la Davos, locul de întâlnire al bogaţilor lumii: La Davos, elita vestului îşi pune speranţa în preşedintele Chinei pentru salvarea globalizării ameninţate de ascensiunea populismului

Xinhua, agenţia naţională de ştiri a Chinei: „Trenul-glonţ“ al globalizării este stricat şi vestul este obligat să-l ajute pe preşedintele Chinei Xi Jinping să-l repare

Xinhua, agenţia naţională de ştiri a Chinei: „Trenul-glonţ“ al globalizării este stricat şi vestul este obligat să-l ajute pe preşedintele Chinei Xi Jinping să-l repare

Autor: Bogdan Cojocaru

16.01.2017, 22:05 3157
Retorica anti-establish­ment a preşedintelui ales al SUA Donald Trump şi leader­shipul promit să domine discuţiile din perioada 17-20 ianuarie de la Forumul Economic Mondial (World Economic Forum - WEF) de la Davos, Elveţia, locul unde anul acesta se vor întâlni şi vor discuta peste 3.000 dintre cei mai puternici politicieni ai lumii, economişti, oameni de afaceri, executivi, actori, scriitori şi celebrităţi de tot felul.

Principala temă a ediţiei de anul acesta a conferinţei este „leadershipul sensibil şi responsabil“,  care, explică WEF, trebuie să „recunoască că frustrarea şi nemulţumirea sunt în creştere în segmentul societăţii care nu beneficiază de dezvoltare economică şi progres social“, notează Bloomberg. Un articol al WEF întreabă dacă în sfârşit capitalismul „ar putea aduce beneficii celor mulţi şi nu doar celor puţini“. Deocamdată, după cum arată Oxfam, opt miliardari au la fel de mulţi bani cât jumătatea săracă a lumii.

Frustrarea şi nemulţumirea schimbă deja peisajul politic şi ordinea econo­mică în Occident. Premierul italian Matteo Renzi şi cel britanic David Cameron şi-au pierdut funcţiile din cauza unor calcule politice eronate care au subestimat nemulţumirea faţă de establishmentul politic. Marea Britanie iese din UE şi se întăreşte credinţa că Uniunea se destrămă încet-încet sub pre­siunea forţelor naţionaliste şi populiste, dar şi a erorilor structurale. Trump a câştigat alegerile în SUA, cea mai mare economie a lumii, cu pro­misiuni populiste şi promiţând Americii un nou prietem, Rusia lui Vladimir Putin, şi un duşman, China în plină expansiune comercială.

După marea criză financiară, popu­lismul pare să fie cel mai mare pericol pentru ordinea occidentală, pentru establishmentul liberal. Populiştii pot reuşi într-un mod simplu, prin în­drep­tarea greşelilor făcute de actualul regim, de oamenii de la Davos, crede Wolf­gang Münchau, editorialist la Financial Times. Euro s-a dovedit un dezastru pentru economia italiană, unde acum pândesc o criză bancară şi una politică.

„Schimbarea ecomomică şi politică prin care trecem reprezintă cel mai dur asalt asupra valorilor noastre“, scrie Münchau. „Ar fi prostesc să respingem ideea că ar fi posibil, cel puţin din perspectiva votantului de rând, ca populiştii să îndrepte economia când elita liberală nu poate.“

Trump nu va veni la Davos. Pe 20 ia­nuarie va fi învestit preşedinte, dar acolo va fi prezent investitorul Anthony Scaramucci, acum consilier al lui Trump. De ani buni Scaramucci este gazda unei recepţii la faimosul  Hotel Europa din Davos unde se beau vinuri dintre cele mai scumpe, potrivit The New York Times. Va fi prezent, de asemenea, Joe Biden, vicepreşedintele SUA.

Nici cancelarul german Angela Merkel nu va veni, aceasta repre­zentând a doua întâlnire consecutivă la care lipseşte. Merkel a fost de şapte ori la Davos de când a devenit cancelar, în 2005. Reputaţia sa de lider stabil şi cu principii s-ar potrivit cu tema conferinţei.

În schimb, preşedintele Chinei Xi Jinping va veni să le vorbească oamenilor de la Davos - primul şef de stat chinez care participă la conferinţa WEF şi un campion neobişnuit al ordinii globale bazate pe comerţ pe care Trump ameninţă să o perturbe. Noul său rol s-ar putea dovedi unul dintre cele mai dificile teste, scrie Bloomberg. Un diplomat de top a zis că Xi va oferi „schiţa progresului viitor al societăţii umane“.  Prezenţa preşedintelui chinez reprezintă o şansă pentru cimentarea influenţei Chinei după decenii de supremaţie economică şi militară a SUA. Având în faţă o Americă mai protecţionistă şi închisă şi un Brexit cu potenţial distructiv, Xi a asigurat că cel mai mare jucător din comerţul mondial va apăra structurile care au protejat globalizarea şi creşterea economică. Preşedintele nu va veni singur, ci cu unii dintre cei mai puternici oameni de afaceri ai Chinei, printre care Jack Ma, fondatorul grupului de internet Alibaba, Wang Jianlin, preşedintele dezvoltatorului imobiliar Dalian Wanda, şi Zhang Yaqin, preşedintele firmei de servicii web Baidu. Ma şi Wang sunt cei mai bogaţi oameni din China, cu averi estimate la 34,5 miliarde de dolari şi 30,5 miliarde de dolari, potrivit Bloomberg.

„Anul acesta, datorită mărimii şi importanţei delegaţiei Chinei, avem voci din China în cele mai multe dintre discuţiile globale“, explică un oficial al WEF.

Xi va aminti, probabil, de proiecte internaţionale iniţiate de China precum Banca Asiatică pentru Investiţii în Infrastructură şi programul de infrastructură şi comerţ „One Belt, One Road“, care poate transforma influenţa economică a Chinei într-una geopolitică. 

„Trenul-glonţ“ al globalizării este stricat şi Vestul este obligat să-l ajute pe preşedintele Chinei Xi Jinping să-l repare, scrie agenţia de ştiri Xinhua a Chinei despre WEF.

Preşedintele Xi va promova „globalizarea cuprinzătoare“ la conferinţa de la Davos şi va avertiza că abordările populiste pot duce la „război şi sărăcie“, au explicat oficiali chinezi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO