Business Internaţional

A început al Treilea Război Mondial, dar de data aceasta unul comercial. Taxele pe importurile de mărfuri în valoare de 30 mld. dolari pe an, impuse de Statele Unite Chinei, au intrat în vigoare vineri dimineaţă. Trump nu se opreşte aici şi ameninţă cu taxe vamale pe toate importurile din China, aprox. 500 mld. dolari pe an

A început al Treilea Război Mondial, dar de data...

Autor: Mircea Olteanu, Ştefan Stan, Mediafax

06.07.2018, 08:13 2411

Taxele vamale impuse de Administraţia Trump asupra unor importuri din China au intrat vineri în vigoare, iar oficiali chinezi au semnalat anterior că Beijingul va lua măsuri de retorsiune, astfel că există şansele declanşării unui război comercial între primele două cele mai mari economii ale lumii. Preşedintele Donald Trump a promis că războaiele comerciale ”sunt uşor de câştigat”. Dar analiştii se tem că din măsurile impuse de SUA vineri împotriva Chinei, nu va beneficia nimeni. 

Taxele vamale au intrat în vigoare la ora Washingtonului 00.01 (ora României, 07.01).

Făcând referire la avertizările Chinei cu măsuri de retorsiune, Donald Trump a declarat că SUA sunt pregătite să escaladeze disputa prin introducerea de noi taxe vamale, în funcţie de reacţia Beijingului.

Tarifele speciale impuse vineri de SUA vizează produse din China în valoare de 34 de miliarde de dolari.

"Aveţi ale 16 (miliarde de dolari) în două săptămâni şi apoi, după cum ştiţi, avem 200 de miliarde în aşteptare, iar apoi după cele 200 de miliarde avem 300 de miliarde în aşteptare", a afirmat Trump la bordul avionului prezidenţial, în timpul unui zbor spre statul Montana, informează agenţia Dpa.

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a denunţat o serie de practici comerciale incorecte şi a introdus taxe vamale pentru importurile oţel şi aluminiu din numeroase ţări, în principal din statele Uniunii Europene, China, Canada şi Mexic, care au dispus măsuri de retorsiune. Washingtonul acuză Beijingul de nerespectarea drepturilor privind proprietatea intelectuală.

Camera americană a Comerţului, cel mai mare grup de lobby în domeniul afacerilor din SUA şi un aliat tradiţional al Partidului Republican, a lansat o campanie împotriva taxelor vamale aplicate de preşedintele Donald Trump.

În ciuda avertismentelor repetate alle grupurilor de business şi ale avocaţilor pentru negocierea unui ”armistiţiu”, nu a existat vreun semnal că cele două puteri vor ajunge la vreun compromis prea curând. Beijingul şi Washingtonul au avut mai multe runde de negocieri la nivel înalt încă de la începutul lunii mai, însă administraţia Trump nu dă înapoi şi chiar ameninţă cu tarife adiţionale.

Până acum, tarifele au fost impuse pe doar o mică parte din comerţul SUA-China. Asta înseamnă că impactul economic imediat va fi relativ restrâns pentru ambele tabere. Analiştii estimează însă că disputa va dura mai mult şi s-ar putea amplifica. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO