Business Internaţional

Incertitudinea rămâne: Preţul petrolului ar putea ajunge la 100 de dolari per baril, indiferent de intervenţia OPEC-ului sau a Rusiei. Vântul instabilităţii bate dinspre America de Sud

Incertitudinea rămâne: Preţul petrolului ar putea...

Autor: Alex Ciutacu

28.05.2018, 13:11 52481

Arabia Saudită împreună cu OPEC-ul sunt determinaţi să păstreze preţul petrolului la nivelul actual, a declarat un strateg pentru CNBC astăzi, însă dacă Venezuela întrerupe total producţia, preţurile ar creşte imediat spre 100 de dolari per baril.

Preţurile pe piaţşa petrolului au crescut constant începând de anul trecut, preţul petrolului Brent ajungând la recordul ultimilor ani luna aceasta – 80 de dolari per baril.

Creşterea a fost condusă de o reducere a producţiei din partea OPEC şi o creştere a cererii la nivel global.

Cu toate acestea, recent, preţurile pentru petrol crud au scăzut iarăşi în contextul unor temeri din ce în ce mai mari cu privire la o piaţă cu ofertă prea mare.

„Cred că Arabia Saudită, restul OPEC-ului şi Rusia au reuşit să calmeze industria”, spune Bob Parker, membru al comisiei de investiţii în cadrul Quilvest Wealth Management. „Cred că ei sunt îngrijoraţi cu privire la posibilitatea ca preţul petrolului să ajungă la 100 de dolari per baril, deoarece marii producători de petrol sunt sensibili la ideea că o astfel de creştere ar duce la o recesiune globală”.

În lumina ultimilor temeri de pe piaţă cu privire la o ofertă prea scăzută, Arabia Saudită şi Rusia au discutat vineri despre posibilitatea creşterii producţiei cu 1 milion de barili pe zi.

Acest anunţ a dus la scăderi la nivelul preţului. Petrolul Brent se tranzacţiona luni dimineaţă la 75,38 dolari per barili, în scădere cu 1,4% de la deschidere, în timp ce preţul petrolului future s-a situat la 66,72 dolari, în scădere cu 1,7%.

Parker a spus că în timp ce Arabia Saudită „are un interes puternic” în a păstra preţul future între 70 şi 80 de dolari per baril, creşterea către 100 de dolari ar putea interveni curând în cazul unui „colaps complet” al producţiei din Venezuela.

Acesta a adăugat că scenariul cu privire la Venezuela este „în întregime posibil”.

Producţia Venezuelei a scăzut dramatic în ultimii ani, economia ţării fiind erodată de hiperinflaţie.

Producţia în statul din America de Sud a scăzut la 1,4 milioane de barili pe zi în ultimele luni – un colaps spectaculos de aproape 40% în ultimii trei ani.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO