Business Internaţional

Incheierea erei "banilor ieftini" a declansat un cutremur de proportii pe piata financiara din Londra

16.11.2008, 15:48 71

La aceasta petrecere nu se gasea insa sampanie. Sectorul financiar britanic fusese umilit in acea dimineata, cand guvernul s-a angajat sa aloce 37 mld. lire sterile (45 mld. euro) pentru a nationaliza partial cateva dintre cele mai importante banci din Regat, scrie Financial Times. Distractia consta insa intr-un dans ritualic japonez menit sa indeparteze spiritele malefice.
Locatia acestei pe-treceri era reprezen-tata de fostul sediu eu-ropean al Lehman Brothers, banca de investitii intrata in faliment cu o luna inainte. Nomura, cea mai mare firma nipona de brokeraj, tocmai semnase acordul privind preluarea opera-tiunilor asiatice ale bancii americane.
Era un eveniment de neimaginat chiar si cu trei luni mai devreme. Noua cladire a Lehman situata in capitala britanica reprezenta avanpostul unei institutii financiare vechi de 158 de ani, care se extindea agresiv spre est in incercarea de a deveni un jucator global. Acum este casa unei companii estice care se misca in sens invers, avand insa aceleasi ambitii.
"S-a terminat", a declarat Christian Meissner, fostul sef al diviziei europene a Lehman, in fata angajatilor sai in momentul in care banca s-a prabusit, in septembrie. De data asta insa, Meissner sarbatorea preluarea operatiunilor Lehman impreuna cu Yugo Ishida, presedintele si directorul executiv al Nomura International.
Ascensiunea institutiilor financiare din Est, inasprirea reglementarilor si o lipsa a energiei: acestea sunt caracteristicile noii piete financiare a capitalei Regatului britanic. Dupa decenii de crestere neintrerupta, centrul financiar al Europei inregistreaza acum un recul.
Un oras aflat in deriva are insa efecte devastatoare asupra companiilor care s-au bazat pe el in incercarea de a obtine finantare, cat si asupra investitorilor care au pompat zeci de miliarde de dolari in cadrul institutiilor financiare londoneze. "Londra trece printr-o mahmureala, precedata de o petrecere extraordinara", spune unul dintre bancherii de investitii din oras.
Impactul imediat al crizei asupra orasului poate fi masurat prin intermediul locurilor de munca pierdute. Fata de un record de 353.000 de persoane anul trecut, numarul celor angajati pe piata financiara a capitalei britanice ar putea cobori pana la 291.000 pe parcursul anului viitor, potrivit analistilor.
In mijlocul acestui declin al activitatii din mediul de afaceri se afla companiile care reprezinta motorul Londrei - bancile de investitii, firmele de brokeraj si cele de consultanta.
Dar dincolo de acest declin evident, orasul se confrunta cu o serie de schimbari structurale. Si nu este vorba doar de schimbarea rolului Lehman Brothers cu cel al unei companii japoneze cu ambitii globale.
Dresdner Kleinworth - mostenitoarea venerabilei banci comerciale Kleinworth, care isi trage originile din secolul 18 - este afectata puternic de achizitionarea companiei-mama din Germania de catre Commerzbank. Noul proprietar a anuntat, de exemplu, ca intentioneaza sa modifice numele institutiei.
Dintr-un punct de vedere extrem de ingust, criza financiara ar putea fi vazuta doar ca o accelerare a unui fenomen care se petrecea dinainte - declinul bancilor de investitii de dimensiuni medii. Dar aceste schimbari pot fi interpretate, in acelasi timp, ca semne timpurii ale unor forte care ar putea remodela din temelii intregul sistem financiar al capitalei britanice: o schimbare a balantei de putere dinspre est spre vest, o explozie a aversiunii in fata riscului si o transformare a ceea ce anterior era vazuti ca marii jucatori de pe piata in entitati si mai mari.
"Daca privesti ceea ce s-a intamplat cu Londra din anii '60 incoace, nu ai cum sa nu observi o serie de schimbari radicale. Ma astept ca actualele turbulente sa aduca, de asemenea, o serie de modificari surprinzatoare", a declarat John Nelson, analist in cadrul JP Morgan Cazenove.
Provocarea actuala este, in principiu, simpla. Daca pana acum jucatorii de pe piata produceau bani fara sa dispuna in mod real de sume impresionante (produceau bani imprumutand sumele necesare), de acum incolo acestia vor avea nevoie de mai multi bani pentru a produce mai putin. Si asta in conditiile in care autoritatile de reglementare insista asupra faptului ca institutiile financiare sa detina rezerve de capital mai mari si sa-si asume mai putine riscuri. In acelasi timp, bancile se afla sub presiunea de a-si extinde operatiunile diviziilor de management al riscurilor, pentru a avea un control mai bun asupra activitatilor pe care le desfasoara.
Precautiile la care fac referire autoritatile de reglementare sunt in acelasi timp asimilate de comunitatea de investitori. Percepand aceasta perioada ca fiind caracterizata de riscuri uriase, investitorii solicita in schimbul finantarii profituri mai mari, ceea ce conduce la o explozie a costurilor implicate de operatiunile de majorare a capitalului.
Care este rezultatul unui asemenea proces? Activitatile care au inflorit intr-o lume inundata de bani "ieftini" au devenit mult mai putin profitabile, daca nu cumva chiar neviabile. Aceasta noua dinamica se traduce intr-o explozie a costurilor suportate de cei care vor sa faca afaceri in capitala Regatului Unit. Aceste schimbari vor favoriza institutiile mari si vor forta consolidarea acestora.
"Segmentul de mijloc se restrange din ce in ce mai mult. Trebuie sa ai o dimensiune relativ mare pentru a putea absorbi toate socurile care se prefigureaza. Este inevitabil. Orice jucator care vrea sa supravietuiasca trebuie sa devina mai mare decat in trecut", a declarat Alan Yarrow, presedintele Asociatiei Bancherilor de Investitii din Londra si vicepresedinte al Dresdner Kleinworth.
Unii observatori spun insa ca noua lume care se contureaza ar putea reprezenta o oportunitate si pentru jucatorii foarte mici prezenti pe piata londoneza - firmele de consultanta a caror forta sta mai degraba in capitalul uman decat in cel financiar. Evitand intotdeauna piata de creditare si datoriile, acestea au ramas in mare parte neafectate de schimbarile aduse de actuala criza.
"Piata va favoriza marii jucatori, dar in acelasi timp se va constitui intr-un avantaj pentru firmele foarte mici. Si asta in conditiile in care jucatorii cu anumita reputatie privind integritatea si independenta devin din ce in ce mai respectati", a declarat Roger Carr, presedintele grupul energetic britanic Centrica.
Indiferent de cine va beneficia mai mult de pe urma noilor evolutii un lucru este cert: piata financiara londoneza va fi mult mai putin diversificata. Iar acest lucru va avea un impact semnificativ asupra clientilor acestei industrii, care de obicei se impart in doua categorii: cei care tranzactioneaza instrumente financiare pe aceasta piata si cei care cauta finantare sau consiliere din partea institutiilor londoneze.
Diviziile de tranzactionare ale bancilor de investitii s-ar putea intoarce, in aceste conditii, la misiunea lor traditionala, accea de a face legatura intre cei care vand si cei care cumpara instrumente financiare.
Aceasta ar fi o schimbare radicala fata de ultimul deceniu, cand bancile de investitii s-au obisnuit din ce in ce mai mult cu postura lor de parteneri de tranzactionare ai propriilor clienti. Cu alte cuvinte acestea nu mai intermediau tranzactii, ci cumparau direct instrumente financiare sperand ca la randul lor sa gaseasca un alt cumparator.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO