Business Internaţional

Incident diplomatic în Ungaria: Parchetul maghiar cere suspendarea imunităţii unui diplomat american

Incident diplomatic în Ungaria: Parchetul maghiar cere...

Autor: Luminiţa Bogdan

22.12.2014, 15:35 1086

Parchetul ungar a cerut Ministerului de Externe de la Budapesta să ia măsurile necesare pentru suspendarea imunităţii diplomatice a însărcinatului cu afaceri al Statelor Unite Andre Goodfriend, care este cercetat în legătură cu o plângere depusă de directoarea Fiscului, Ildiko Vida, relatează MTI.

Ministerul ungar de Externe poate solicita Departamentului de Stat american ridicarea imunităţii diplomatice pe durata investigaţiei lansate de autorităţile de la Budapesta.

Potrivit legislaţiei ungare, ancheta este suspendată până în momentul primirii unui răspuns privind cererea de ridicare a imunităţii diplomatice, iar dacă aceasta este respinsă, atunci investigaţia va fi închisă, precizează comunicatul Parchetului.

Anchetatorii au început să examineze plângerea depusă de Vida împotriva lui Goodfriend. Aceştia au ajuns într-un punct în cadrul investigaţiei în care însărcinatul cu afaceri american, care beneficiază de imunitate diplomatică, trebuie vizat, se arată într-un comunicat al Parchetului ungar.

Vida l-a dat în judecată pe Andre Goodfriend pentru calomnie şi, de asemenea, a depus o plângere la Biroul de Investigaţii al procuraturii pentru "defăimare publică provocând pagube grave". Goodfriend este acuzat că a defăimat-o pe Vida în calitate de director al Fiscului (NAV).

Potrivit avocatului lui Vida, cele două plângeri au fost depuse în urma unor declaraţii ale însărcinatului cu afaceri al Statelor Unite într-un interviu recent pentru săptămânalul Heti Valasz.

Goodfriend a declarat în acest interviu că Ambasada Statelor Unite de la Budapesta deţine informaţii despre activităţi frauduloase la Fiscul ungar care, din câte ştie el, nu au fost investigate. Întrebat dacă are probe în acest sens, diplomatul a declarat că Washingtonul a furnizat deja Guvernului Orban probe. El a subliniat totodată că nu se referă la cele "două foi de hârtie" care au fost trimise Ministerului ungar de Externe, pe care nu le consideră probe.

Însărcinatul cu afaceri american a declarat pentru publicaţie că impunerea de către Statele Unite a unor sancţiuni unor oficiali de rang înalt relevă faptul că Washingtonul crede că "unii oficiali guvernamentali sunt implicaţi în (fapte de) corupţie", fără să menţioneze nume. El a subliniat că interdicţia nu reprezintă o reacţie faţă de oficiali care "fac prea puţin" împotriva fraudei, deoarece acest lucru nu înseamnă corupţie.

Premierul conservator şi populist ungar Viktor Orban a declarat în urmă cu două săptămâni în Parlament că o va destitui pe şefa Fiscului Ildiko Vida, dacă aceasta nu îl va da în judecată pentru defăimare pe Andre Goodfriend.

Orban a precizat că se aşteaptă ca Vida să-l dea în judecată pe Goodfriend, după ce Statele Unite i-au înscris numele pe o listă de sancţiuni, alături de alţi oficiali ungari de rang înalt, suspectaţi de corupţie.

De asemenea, Orban l-a îndemnat pe diplomatul american "să nu se ascundă în spatele imunităţii diplomatice". În opinia sa, diplomatul ar trebui "să stea drept, să fie bărbat şi să-şi asume responsabilitatea a ceea ce a afirmat".

La 15 decembrie, în momentul deschiderii investigaţiei, procurorul de caz, Imre Keresztes, a declarat că, potrivit Codului Penal, "daune semnificative pot fi produse unei persoane în cazul în care defăimarea are loc în public şi dacă autorul răspândeşte sau foloseşte o expresie care face referire la fapte prin care o persoană a fost defăimată public".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO