Business Internaţional

Incidentul Stuxnet: Cum poate răspunde Iranul în faţa armelor cibernetice de distrugere în masă?

Incidentul Stuxnet: Cum poate răspunde Iranul în faţa armelor cibernetice de distrugere în masă?
28.09.2010, 14:34 85

Iranul are posibilităţi limitate de a răspunde unui atacinformatic cum a fost cel al viermelui Stuxnet de săptămânatrecută, care a infectat o centrală nucleară, însă analiştii însecuritate informaţională spun că revanşa ar putea veni pe altecăi, scrie Reuters.

Iranul a fost săptămâna trecută ţinta unui atac cibernetic fărăprecedent, orchestrat cel mai probabil din SUA sau Israel - după ceun vierme informatic despre care se presupune că atacă utilajecontrolate printr-o aplicaţie Siemens, s-a infiltrat în sistemeleunei centrale nucleare. Nu se ştie încă dimensiunea pagubelor sauchiar dacă acestea au existat întrucât autorităţile de la Teherannu divulgă detalii ale atacului. Cu toate acestea analiştii spun caIranul ar putea suferi de pe urma unei acţiuni de sabotaj maiamble, în faţa căreia nu sunt pregătiţi, însă pentru care ar puteaoferi o replică neconvenţională.

Cea mai vulnerabilă piaţă în acest incident ar putea fi cea apetrolului, iar acţiunile statului din Orientul Mijlociu ar puteaţinti convoaie de petroliere care traversează Golful Persic şiStrâmtoarea Hormuz. Un petrolier japonez a fost avariat anul acestade ceea ce se presupune a fi un atac sinucigaş. Totodată,legăturile Iranului cu facţiunile Hamas şi Hezbollah, precum şi cuinsurgenţii din Irak şi Afghanistan ar putea fi puncte de pornirepentru metode "neobişnuite şi asimetrice" de contraatac, spune MarkFitt, manager la o companie de consultanţăîn securitate pentrufirmele cu activitate în Orientul Mijlociu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO