Business Internaţional

Încleştări dure în SUA, între politicieni şi Trezorerie: "Câţi bani poate spăla o bancă înainte să fie închisă? 1 miliard de dolari nu e suficient?"

Încleştări dure în SUA, între politicieni şi Trezorerie: "Câţi bani poate spăla o bancă înainte să fie închisă? 1 miliard de dolari nu e suficient?"

Autor: Radu Racu

08.03.2013, 17:56 2419

Bloggerul american Tyler Durden , de laZero Hedge, subliniază o interogaţie foarte intersantă din timpul audierilor din cadrul Senatului SUA, în cadrul cărora senatoarea Elizabeth Warren observă că nicio acţiune majoră împotriva băncilor nu a fost întreprinsă, majoritatea disputelor juridice finalizându-se doar cu amenzi.

 
David Cohen, secretar la Trezoreria SUA în cadrul diviziei de combatere a fraudei şi terorismului financiar, a fost întrebat de senatoarea americană în cadrul audierilor de joi de ce anume este nevoie pentru ca Trezoreria să demareze o anchetă sau o sancţiune.
 
"În decembrie HSBC (unul dintre cele mai importante grupuri financiare britanice - n.red.) a recunoscută că a spălat bani pentru cartelurile mexicane şi columbiene de 881 de milioane de dolari, iar aceşti abni sunt numai cei despre care se ştie.A recunoscut totodată că a încălcat sancţiunile impuse Libiei, Cubei, Burmei, sau Sudanului. Şi nu a fost o greşeală izolată. Au făcut-o ani de-a rândul. Au fost prinşi, au fost avertizaţi să nu o mai facă dar au continuat şi au făcut profituri din această activitate. Apoi au plătit o amendă dar niciun bancher nu a fost sancţionat. Nu a existat nicio tentativă de a opri activitatea HSBC în SUA. Domnule Cohen, câte miliarde de dolari trebuie să spele o bancă pentru cartelurile drogurilor până să fie închisă?", şi-a încheiat Warren pledoaria.
 
Trezorierul a replicat că instituţia nu a avut, într-adevăr, o acţiune fermă dar a precizat că prerogativele sunt limitate. "Conform autorităţii pe care o avem, Trezoreria nu poate închide nicio instituţie financiară", a spus Cohen.
 
Elizabeth Warren s-a remarcat pe scena politică din SUA ca un avocat fervent al consumatorilor, sancţionând în repetate rânduri abuzurile de pe Wall Street. Aleasă senator de Massachusetts, Warren a fost foarte discretă în primele luni de mandat, dar după pledoariile din ultimele zile, situaţia pare să se schimbe.
 
Procurorul general al SUA Eric Holder a declarat în faţa congresmenilor că este îngrijorat de faptul că anumite instituţii financiare au devenit atât de mari şi au o influenţă atât de mare încât condamnarea acestora ar putea pune în pericol stabilitatea sistemului financiar şi a economiei mondiale. De altfel, tot mai mulţi congresmeni consideră că unele bănci "sunt prea mari pentru a fi condamnate", scrie publicaţia americană The Hill.
 
"Sunt îngrijorat că dimensiunile unor astfel de instituţii devin atât de mari, încât este din ce în ce mai dificil pentru noi să le anchetăm pentru că primim indicaţii că dacă le cercetăm şi le incriminăm, acest lucru va avea un impact negativ asupra economiei ţării şi chiar a economiei mondiale", a spus Holder, răspunzând astfel criticilor cu privire la cazul băncii britanice HSBC care a reuşit să scape de acuzaţiile de spălare de bani prin plata unor amenzi. El a sugerat că încercările anterioare de a ancheta şi condamna băncile au fost oprite din cauza influenţei pe care o au marile instituţii financiare, aceasta împiedicând autorităţile să ia deciziile corespun­ză­toare. Declaraţiile procurorului general american vin într-o perioadă în care congresmenii fac presiuni pentru restruc­turarea celor mai mari grupuri financiare şi impun pedepsirea instituţiilor de credit care nu respectă cerinţele de capital, ceea ce ar determina băncile să îşi reducă bilanţurile, notează Financial Times.
 
"Înţeleg că mi-am depăşit limita de timp alocată aşa că o să concluzionez în felul următor: dacă eşti prins cu un gram de cocaină, mergi la închisoare. Dacă se repetă de mai multe ori rişti să faci închisoare pe viaţă. Dar, în mod evident, dacă speli aproape 1 miliard de dolari din banii cartelurilor de droguri şi încalci reglementări internaţionale, compania la care lucrezi plăteşte o amendă iar tu poţi să mergi acasă şi să te culci liniştit", a punctat senatoarea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO