Business Internaţional

Încrederea investitorilor în economia Germaniei, la minimul ultimului an după scandalul VW

Încrederea investitorilor în economia Germaniei, la...

Autor: Anca Dumitrescu

13.10.2015, 12:44 294

Indicele referitor la aşteptările investitorilor şi analiştilor calculat de institutul ZEW a scăzut la numai 1,9 puncte în octombrie, de la 12,1 puncte în septembrie. Indicele, care estimează evoluţiile economice în următoarele şase luni, este în declin pentru a şaptea lună consecutiv.

Analiştii anticipau că indicele va coborî la 6,5 puncte.

Recunoaşterea de către Volkswagen, pe 18 septembrie, că a înşelat testele de poluare prin instalarea unui soft ilegal pe 11 milioane de automobile diesel din întreaga lume, a costat grupul până la 33 de miliarde de dolari din capitalizarea de piaţă, în timp ce indicele bursier german DAX a scăzut cu 3,5% în următoarele două şedinţe de tranzacţionare.

Scandalul s-a declanşat într-o perioadă în care economia germană axată pe exporturi trebuie să se adapteze la scăderea cererii pe pieţele emergente.

Exporturile Germaniei au scăzut cu 5,2% în august, cel mai mult după momentul de vârf al recesiunii din 2009.

Comenzile fabricilor şi producţia industrială au scăzut în mod neaşteptat, iar institutele economice ale ţării au redus estimările privind avansul economic din 2015.

În acelaşi timp, consumul intern, investiţiile şi redresarea zonei euro susţin încă economia germană.

Indicele ZEW referitor la condiţiile economice actuale a coborât la 55,2 puncte în octombrie, de la 67,5 puncte, iar indicele privind aşteptările pentru zona euro a scăzut la 30,1 puncte, de la 33,3 puncte.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO