Business Internaţional

India începe să se confrunte cu o criză financiară după ce moneda naţională a atins minimul ultimilor ani, iar autorităţile au impus restricţii în încercarea de a opri ieşirile de capital

Foto: AFP

Foto: AFP

Autor: Vlad Popescu, Andrei Cîrchelan

19.08.2013, 22:14 1224

Moneda indiană a atins luni cel mai slab nivel înregistrat până în prezent, cu o rată de schimb de 62,85 rupii pentru un dolar american, iar declinul continuă în măsura în care acţiunile autorităţilor nu par să aibă efect, scrie Reuters.

Rupia a scăzut în total cu 10% de la începutul anului, iar luni a depăşit recordul atins vineri, de 62,03 rupii pentru un dolar.

Anunţul Rezervei Federale

Declinul care a transformat rupia în moneda cu cele mai slabe evoluţii din Asia a început la sfârşitul lui mai, când banca centrală a Statelor Unite a anunţat că ar putea începe încă din luna septembrie să reducă programul de stimulare monetară a economiei prin preluarea de obligaţiuni din piaţă cu bani proaspăt tipăriţi.

Anunţul a determinat o ieşire în masă a banilor ieftini din pieţele emergente la nivel mondial.

În prezent, Fed preia din piaţă obligaţiuni în valoare de 85 miliarde de dolari pe lună, iar programul ar putea fi redus din acest an şi încheiat până la jumătatea anului viitor, potrivit unui calendar provizoriu prezentat recent de bancă.

Reducerea programului ar putea conduce la creşterea dobânzilor la nivel mondial, iar unii investitori şi analişti anticipează că situaţia va avea consecinţe negative în ceea ce priveşte fluxurile de capital către pieţele emergente.

Din momentul anunţului şi până în prezent, ieşirile nete de capital din pieţele de acţiuni şi obligaţiuni din India au cumulat 11,4 miliarde de dolari. Piaţa de obligaţiuni a suferit cele mai mari ieşiri de capital pe măsură ce străinii au retras circa 10 miliarde de dolari începând cu 22 mai.

„Panica e exagerată“

Preşedintele Templeton Emerging Markets Group, Mark Mobius, consideră că reducerea programului de relaxare cantitativă al Rezervei Federale a SUA nu va cauza retrageri semnificative de capital de pe pieţele emergente, care vor continua să atragă investitori.

„Frica de reducere (a achiziţiilor de obligaţiuni - n.red.) este destul de exagerată. Ceea ce nu-şi dau seama unii este că aşa-numita îngustare a programului vine după o creştere incredibilă a rezervei monetare în SUA. Aceste programe de relaxare cantitativă au avut un caracter cumulativ. Acei bani nu vor dispărea atunci când programul se va opri. Vor rămâne în sistem“, a declarat Mobius pentru CNBC.

Investitorul avertizează însă asupra problemelor din India. Mobius este îngrijorat în special de birocraţia din India, care ridică bariere în calea investiţiilor, notează CNBC.

Mobius este optimist mai ales în ceea ce priveşte regiunea Asiei de Sud-Est, previzionând că, pe termen lung, statele din zonă vor forma o piaţă echivalentă cu cea chineză. Totodată, intrările de capital în statele asiatice vor creşte datorită măsurilor agresive de stimulare a economiei adoptate în Japonia, consideră Mobius.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 20.08.2013.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO