Business Internaţional

Industria europeană a oţelului a ajuns la limita puterilor

Industria europeană a oţelului este sufocată de importurile ieftine din Rusia şi Asia

Industria europeană a oţelului este sufocată de importurile ieftine din Rusia şi Asia

Autor: CătăIina Apostoiu

08.02.2016, 00:04 1739
Ca şi pentru întregul sector al materiilor prime, ultimele 12 luni au fost dramatice pentru industria oţelului, preţurile prăbuşindu-se la minime pe 12 ani din cauza ofertei excedentare şi diminuării cererii, context ce a antrenat reduceri masive de locuri de muncă în sector, scrie CNBC.

În acest context, şapte ţări, printre care Franţa, Marea Bri­tanie şi Germania, au făcut apel la Uniunea Europeană pentru acce­lerarea măsurilor de susţinere a industriei serios afectată de im­por­turile ieftine din China şi Rusia.

Miniştrii celor trei ţări, îm­preună cu oficiali din Italia, Po­lonia, Belgia şi Luxemburg, au trimis Comisiei Europene o scri­soare comună în acest sens, potrivit Reuters.

„Industria europeană a oţelului, deja slăbită de criza economică din 2008, se confruntă cu practici comerciale neloiale într-un context de competiţie internaţională dură, intensificată de supracapacitate la nivel mondial“, se arată în scrisoarea iniţiată de ministrul francez al economiei Emmanuel Macron.

„Uniunea Europeană nu poate rămâne pasivă atunci când pierderile în creştere de locuri de muncă şi închiderile de oţelării indică faptul că există un risc considerabil de prăbuşire a secto­rului european al oţelului.“

UE este al doilea mare producător de oţel din lume după China, cu o producţie de peste 177 milioane de tone pe an, reprezentând 11% din producţia mondială.

Europa a pierdut 85.000 de locuri de muncă din 2008, peste 20% din forţa de muncă, potrivit Eurofer, după ce preţurile s-au dus puternic în jos din cauza supracapacităţii, cererii în scădere şi valului de importuri ieftine, în principal din China.

Cei şapte miniştri au cerut Comisiei să se folosească de toate instrumentele pentru a combate practicile comerciale neloiale. 

UE intenţionează să impună taxe pe importurile de oţel laminat la rece din China şi Rusia în urma anchetei privitoare la presupusele practici de dumping ale celor două ţări, potrivit mai multor surse.

Miniştrii au cerut desfăşurarea unei anchete separate privitoare la importurile de produse din oţel laminat la cald din China.

Comisarul european pe comerţ Cecilia Malmstrom a cerut Chinei, la sfârşitul săptămânii trecute, să-şi diminueze supra­ca­pacitatea din industria locală a oţelului şi a anunţat că va iniţia alte trei anchete anti-dumping privitoare la importurile de oţel din China.

Numai în Marea Britanie aproximativ 5.000 de locuri de muncă din industria oţelului au fost eliminate din octombrie, echivalentul unui sfert din forţa totală de muncă, şi noi dispo­ni­bilizări au fost anunţate, în special de către Tata Steel, cel mai mare producător de oţel al Marii Bri­tanii, şi de Sheffield Forgemasters, unul dintre cei mai vechi din această ţară.

La sfârşitul săptămânii tre­cute, ArcelorMittal, cel mai mare producător de oţel din lume, a raportat o pierdere anuală de aproape 8 mld. dolari pe anul tre­cut. Totuşi, deşi a recu­noscut că 2015 a fost un an extrem de dificil pentru industria oţelului şi cea minieră, Lakshmi Mittal, CEO-ul companiei listate în Amsterdam, a sugerat că există speranţe de reve­nire prin perspectiva reformelor pe care China pare să le pregă­tească.

Analiştii care evaluează sectorul sunt de acord că ritmul producţiei dă semne de încetinire, atât în China, cât şi în afara acestei ţări, iar recenta relaxare a politicilor chineze menită să impulsioneze sectorul local al construcţiilor indică faptul că 2016 ar putea marca începutul unui proces de redresare a industriei.

“Privind în perspectivă, 2016 va fi un alt an dificil pentru industriile noastre. Este clar că China va întâmpina dificultăţi în a-şi restructura industria oţelului, însă suntem oarecum încurajaţi de comentariile recente privitoare la închideri de capacităţi”, a declarat Mittal.

China reprezintă în prezent aproximativ jumătate din producţia mondială de oţel.

Date publicate la sfârşitul lunii ianuarie indică faptul că producţia de oţel brut la nivel mondial a totalizat aproximativ 126,72 milioane de tone în decembrie, marcând o scădere de 110.000 de tone faţă de noiembrie şi de 5% faţă de decembrie 2014, potrivit Asociaţiei Mondiale a Oţelului.

Decembrie a marcat cel mai scăzut volum de oţel brut produs în orice lună din 2015, potrivit lui Jeffrey Landsberg, director al Commodore Research & Consultancy.

În perspectivă, ne aşteptăm ca atât producţia de oţel din China, cât şi cea din afara Chinei să continue să scadă în acest an, a declarat Landsberg.

În China, producţia a înregistrat o scădere semnificativă de 5,2% în decembrie 2015 comparativ cu aceeaşi lună a anului anterior.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO