Business Internaţional

Inegalitatea veniturilor din Europa, temporar diminuată de inundarea pieţelor cu bani

Inegalitatea veniturilor din Europa, temporar diminuată...

Autor: Catalina Apostoiu

24.08.2017, 00:03 443

Politica monetară ultraacomoditivă îmbrăţişată de Banca Centrală Europeană (BCE) ar putea de fapt reduce temporar inegalităţile de la nivelul veniturilor existente în întreaga Europă, a declarat recent vicepreşedintele instituţiei monetare Vitor Constancio, relatează Le Figaro.

Astfel, oficialul BCE a respins argumentul potrivit căruia acest tip de politică aduce câştiguri în primul rând celor mai bogaţi cetăţeni.

Potrivit vicepreşedintelui BCE, stimulentele monetare furnizate de BCE duc la scăderea şomajului, contribuind în acest fel la creşterea veniturilor disponibile în cazul celor mai săraci europeni, diminuând inegalităţile, cel puţin pe termen scurt.

„Acest rezultat confirmă, din punctul de vedere al distribuţiei veniturilor, că impactul principal al politicilor monetare expansioniste constă într-o reducere a ratei şomajului, cu efecte pozitive asupra diminuării inegalităţilor“, a declarant Vitor Constancio în Lisabona.

„Măsurile de politică monetară pot duce la o creştere a bunăstării şi pot contribui la o reducere a inegalităţilor existente la nivelul veniturilor, cel puţin pe termen scurt“.

Oficialul BCE a adăugat că aceste efecte vor fi probabil temporare şi că „dispariţia claselor de mijloc“ şi polarizarea în creştere a distribuţiei veniturilor riscă să se manifeste pe termen lung.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO