Business Internaţional

Inflaţia anuală din Germania a încetinit puternic în decembrie, la doar 0,1%

Inflaţia anuală din Germania a încetinit puternic în...

Autor: Anca Dumitrescu

05.01.2015, 16:51 278

În noiembrie, preţurile de consum din Germania au crescut cu 0,5% în termeni anuali.

Datele din Germania, cea mai mare economie europeană, vin după scăderi semnificative de preţuri în Spania şi Cipru şi susţin aşteptările ca Banca Centrală Europeană (BCE) să lanseze achiziţii mari de obligaţiuni guvernamentale, cel mai devreme pe 22 ianuarie, pentru a evita intrarea în deflaţie, relatează MarketWatch.

Biroul Federal de Statistică din Germania a mai anunţat că preţurile de consum au crescut în decembrie cu 0,1% comparativ cu luna precedentă. Datele au fost calculate conform standardelor europene.

Analişti intervievaţi de Wall Street Journal anticipau că preţurile de consum din Germania vor creşte cu 0,3% faţă de luna noiembrie şi cu 0,5% în termeni anuali.

În ultimele câteva luni, principalul motiv al încetinirii inflaţiei a fost scăderea preţurilor energiei.

Preţurile de consum din Spania au scăzut în decembrie cu 1,1% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, iar în Cipru cu 1,5%.

Datele din Germania sugerează că preţurile de consum din zona euro au scăzut luna trecută cu 0,1% în termeni anuali, consideră Evelyn Herrmann, analist la BNP Paribas, marcând prima evoluţie negativă de la sfârşitul lui 2009 şi un nivel cu mult sub ţinta BCE a unei inflaţii de aproape 2%.

Datele din zona euro urmează să fie publicate miercuri.

Preşedintele BCE Mario Draghi a afirmat săptămâna trecută, într-un interviu, că riscul unui declin prelungit al preţurilor, cunoscut sub numele de deflaţie, este limitat dar nu poate fi exclus. El a sugerat că şi inflaţia prea scăzută poate avea un efect dăunător economiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO