Business Internaţional

Inflaţia din zona euro a scăzut cu 0,1%

Inflaţia din zona euro a scăzut cu 0,1%

Autor: Ştefan Stan

31.05.2016, 12:48 140

Preţurile au scăzut cu 0,1% în mai faţă de anul trecut, potrivit statisticilor UE anunţate marţi. Aceasta este în linie cu estimările analiştilor şi cu scăderea de 0,2% din aprilie.

Banca Centrală Europeană, condusă de Mario Draghi, s-a luptat în ultimii trei ani să aducă inflaţia în linie cu ţinta asumată la începutul mandatului, tăind dobânzile până aproape de zero şi pornind un program agresiv de achiziţii şi relaxare cantitativă. Ţinta inflaţiei pentru BCE este de puţin sub 2%, iar faptul că aceasta continuă să scadă pune sub semnul întrebării eficienţa programului de stimulare economică al BCE.

Rata şomajului s-a menţinut la 10,2% luna trecută, potrivit unui raport eurostat. ”Inflaţia este mult sub obiectivul propus, aşa că BCE va continua cu măsurile de relaxare”, a spus Holger Sandte, analist la Nordea Markets. ”Nu va fi uşor pentru Draghi să aleagă cuvintele potrivite, trebuie să păstreze în viaţă fantezia relaxării monetare”, a adăugat el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO