Business Internaţional

ING: „Catalexit”, divorţul Cataloniei de Spania, ar putea fi chiar mai dur decât Brexitul, şi ar arunca regiunea într-o perioadă de haos total

ING: „Catalexit”, divorţul Cataloniei de Spania, ar...

Autor: Dragoş Dinu

02.10.2017, 12:31 2073

Catalanii au votat masiv în favoarea independenţei faţă de Spania în referendumul de duminică. Dacă Catalonia se va desprinde de Spania prin aşa-numitul „Catalexit”, ruptura va împinge regiunea într-o perioadă îndelungă de incertitudini care ar putea avea efecte negative care le „depăşesc proporţional” pe cele ale Brexitului, potrivit analiştilor ING, potrivit Business Insider.

Catalonia s-a angajat într-o luptă îndelungată pentru a-şi păstra identitatea culturală. Regiunea a organizat un referendum, duminică, pentru a vota independenţa, unde aproximativ 90% din cei prezenţi au votat pentru despărţirea de restul ţării. Prezenţa la referendum a fost de 43%.

„Cu această zi de speranţă şi suferinţă, cetăţenii Cataloniei au câştigat dreptul la un stat independent sub forma unei republici”, a declarat Charles Puigdemont, liderul catalan.

Acesta a mai spus că, în următoarele zile, guvernul său va transmite rezultatele votului parlamentului catalan, acolo aflându-se suveranitatea poporului, pentru a acţiona în conformitate cu legea referendumului.

„Ca şi în cazul Brexitului, noi credem că orice ruptură a Cataloniei de Spania poate împinge regiunea într-o perioadă îndelungată de încertitudine, care va fi, cel mai probabil, negativă pentru sectorul privat”, a scris economistul ING, Geoffrey Minne, într-o notă intitulată: „Catalonia: costul de a fi singură”.

Mişcarea pentru independenţă este în mare parte una politică, dar o scădere a consumului în rândul gospodăriilor catalane poate fi cel mai evident şi imediat impact al secesiunii.

Incertitudinea consumatorilor poate fi urmată de incertitudini legate de investiţiile în afaceri din regiune, susţine Minne, spunând: „Pentru investiţiile în afaceri, incertitudinea ar putea fi chiar mai importantă decât pentru consumatori, deoarece percepţia instabilităţii politice ar putea afecta investiţiile străine mai mult decât investiţiile locale”.

Independenţa faţă de Spania ar însemna în mod automat ca regiunea să părăsească Uniunea Europeană, ceea ce ar cauza inevitabil probleme cu privire la apartenenţa sa la Piaţa Unică Europeană.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO