Business Internaţional

ING: Iniţiativa chineză Belt and Road ar putea stimula comerţul global cu 12%

ING: Iniţiativa chineză Belt and Road ar putea stimula...

Autor: Bogdan Cojocaru

08.06.2018, 00:00 347

Iniţiativa Belt and Road (BRI) de expansiune a puterii comerciale a Chinei ar putea duce la creşterea comerţului mondial cu până la 12% prin înjumătăţirea costurilor schimburilor comerciale pentru ţările implicate, apreciază un economist al băncii ING.

BRI va avea un impact semnificativ asupra transportului şi a cheltuielilor pe care le implică comerţul, scrie Bloomberg. Ambii sunt factori importanţi care contribuie la costurile totale cu comerţul, spune Joanna Konings, economist la ING.

„Comerţul între Asia şi Europa, neincluzând comerţul între statele membre ale UE, reprezintă 28% din comerţul mondial, astfel că fluentizarea acestor fluxuri comerciale va avea un impact potenţial mare“, spune Konings.

„Puterea impactului va depinde de sensibilitatea comerţului la schimbările legate de cost.“ În analiza sa, Konings ia în considerare trei scenarii în care variază numărul de ţări implicate în iniţiativă, presupunând o reducere a costurilor de 50%.

În cel mai optimist scenariu, care implică ţările BRI şi partenerii lor, statele din Asia Centrală şi din Europa de Est ar avea cele mai mari creşteri. Comerţul ar creşte cu 35-45% pentru Polonia, Rusia, Kazahstan, Nepal şi Myanmar. Pentru China, creşterea ar fi de 20%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO