Business Internaţional

Inginerii germani proiectează revenirea căilor ferate americane

Inginerii germani proiectează revenirea căilor ferate...

Autor: Bogdan Cojocaru

22.11.2017, 00:00 855

Inginerii grupului german de transport feroviar Deutsche Bahn şi-au asigurat un contract prin care vor ajuta la proiectarea căilor ferate de mare viteză din SUA, scrie Handelsblatt. În prezent, este nevoie de o oră şi jumătate pentru ca bătrânul tren „Caltrain“ să străbată cei 77 de kilometri care leagă de-a lungul Silicon Valley San Francisco de San Jose.

Însă soarta „Caltrain“ ar putea fi pecetluită în curând. Senatul statului  California intenţionează să scurteze timpul de mers cu trenul la 30 de minute până în 2029.  Dacă în uz vor intra trenuri de mare viteză, capabile să atingă peste 250 de kilometri pe oră, călătorii vor putea ajunge în Los Angeles Union Station, staţie aflată la 530 de kilometri depărtare, în doar două ore. Iniţiatorii proiectulului „trenului-glonţ“ vor ca Deutsche Bahn, operator feroviar de stat din Germania, să participe.

Subsidiara sa DB Engineering & Consulting a câştigat un contract de 30 de milioane de dolari pentru „servicii feroviare iniţiale“ prin care va proiecta tronsonul San José-Bakersfield. Cu costuri totale de  68 de miliarde de dolari, linia feroviară de mare viteză ar fi cel mai mare proiect de infrastructură din istoria Californiei. Ar ajuta la descongestionarea rutelor aeriene de deasupra  oraşelor Los Angeles şi San Francisco.

Apoi, proiectul ar crea locuri de muncă şi ar stimula creşterea economică în zonele rurale care se întind de-a lungul liniei. Proiectul nu este lipsit de controverse. Criticii sunt îngrijoraţi că va duce la stagnarea preţurilor locuinţelor în San Francisco şi San José, care cresc deja de câţiva ani, dacă distanţa până în Fresno ar putea fi străbătută în doar o oră de către navetişti. Criticii spun, de asemenea, că autorităţile californiene nu au bani pentru o astfel de cale ferată.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO