Business Internaţional

Injecţia de lichiditate a BNR a potolit pentru moment apetitul de creştere al dobânzilor: Robor la 3 luni scade, după două săptămâni de creştere

Injecţia de lichiditate a BNR a potolit pentru moment...

Autor: Alina Botezatu, Mediafax

02.10.2018, 11:18 261

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a scăzut, marţi, la 3,15%, de la 3,17% luni, după creşterea de vineri şi stagnarea de luni, arată datele Băncii Naţionale a României (BNR). Furnizarea de lichiditate a dat rezultate.

Acest indice a mai atins acest nivel la 7 septembrie. În plus, acesta a intrat pe un trend de creştere începând cu 19 septembrie, când a crescut la 3,10% de la 3,09% la 18 septembrie, care a fost atunci a treia zi de stagnare. Au urmat două săptămâni de creştere până la maximul de 3,17%, nivel apropiat la care nu mai fusese din 5 septembrie, când a fost de 3,18, în scădere de la 3,21% la 4 septembrie.

În schimb, indicele ROBOR la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare lei cu dobândă variabilă, a stagnat marţi la 3,40%, după creşterea de luni, de la 3,39% vineri. Acesta n-a mai fost la nivelul de 3,40% din data de 4 septembrie.

De asemenea, indicele ROBOR la 9 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de către băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de nouă luni, a stagnat marţi la 3,48%, fiind pentru a treia zi la acest nivel. De asemenea, acesta n-a mai atins acest nivel din data de 4 septembrie, dar atunci era pe o tendinţă de scădere.

În plus, indicele ROBOR la 12 luni a rămas marţi la 3,53%, faţă de luni, fiind a treia zi de stagnare. Acesta a mai atins un nivel apropiat la 4 septembrie, când a fost la 3,54%.

ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele în lei. Indicele se stabileşte zilnic ca medie aritmetică a cotaţiilor practicate de 10 bănci selectate de BNR.

BNR a făcut, luni, a şaptea operaţiune repo din acest an, în valoare de 9,7 miliarde de lei, arată datele afişate de instituţie, rostogolind-o pe cea de săptămâna trecută, într-o nouă încercare de a opri creşterea indicilor ROBOR. Săptămâna trecută, la 24 septembrie, după o pauză de două săptămâni, BNR a reluat operaţiunile repo, inundând piaţa cu 6,5165 miliarde de lei.

Precum săptămâna trecută, operaţiunea repo de luni, repo reprezintă o tranzacţie reversibilă, destinată injectării de lichiditate, în cadrul căreia BNR cumpără de la instituţiile de credit active, eligibile pentru tranzacţionare, cu angajamentul acestora de a răscumpăra activele respective la o dată ulterioară şi la un preţ stabilit la data tranzacţiei, era aşteptată de econonomişti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO