Business Internaţional

Insurgenţii talibani înregistrează victorii teritoriale în Afganistan

Insurgenţii talibani înregistrează victorii...

Autor: Mediafax

29.07.2016, 16:46 299

La 15 ani după ce Statele Unite ale Americii au invadat Afganistanul pentru a înlătura Administraţia talibană susţinută de reţeaua Al-Qaida, insurgenţii au avut victorii majore şi se estimează că vor controla cel mai mare teritoriu din 2001 până acum.

Washingtonul antrenează şi echipează forţele de securitate afgane pentru a putea retrage trupele americane de pe teritoriul afgan, afganii duc însă lipsă de cadre militare şi de arme.

Potrivit unui raport publicat de inspectorul general special pentru reconstrucţia Afganistanului (IGSRA), teritoriul controlat de Guvernul afgan a scăzut cu 65,6 la sută de la sfârşitul lunii mai, de la procentajul de 70,5 la sută înregistrat la sfârşitul lui ianuarie. Asta înseamnă pierderea a 19 din cele aproximativ 400 de districte guvernamentale. Acest raport a fost făcut pe baza informaţiilor oferite de forţele americane din Afganistan.

Potrivit raportului, pierderea controlului forţelor afgane a fost făcută din cauza redislocării acestora din zonele ce aveau o prioritate mai mică, pentru ca aceştia să se ocupe de coordonarea unor operaţiuni ofensive, a câştigurilor şi iniţiativelor, cercetării oportunităţilor şi consolidării avantajelor tactice.

Confirmând că securitatea în Afganistan este precară, iar forţele talibane au câştigat teritorii în unele locuri, Preşedintele Barack Obama a suspendat planul de a reduce trupele din Afganistan la 8.400 de militari americani până la finalul mandatului său, la începutul anului 2017. Şeful Casei Albe a aprobat ca forţele militare americane să poată însoţi militarii afgani, permiţând în acelaşi timp creşterea puterii aeriene americane în spaţiul aerian afgan, a adăugat Nicholson.

Anterior, echipelor americane le era permis să acţioneze împotriva talibanilor numai in extremis sau atunci când asistenţa Statelor Unite era necesară în prevenirea unui regres teritorial semnificativ.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO