Business Internaţional

Întâlnire OPEC pentru oprirea scăderii preţurilor petrolului

Întâlnire OPEC pentru oprirea scăderii preţurilor...

Autor: Mediafax

27.09.2016, 12:16 280

Bouterfa spune că miercuri are loc o întâlnire informală a membrilor organizaţiei, cu ocazia conferinţei energiei din Algeria, dar nu exclude ca evenimentul să devină formal. „Nu vom ieşi din întâlnire cu mâna goală”, a declarat acesta.

Scăderea preţurilor a cauzat probleme ţărilor mai sărace din OPEC. Preţul a scăzut de la 100 de dolari pe baril la mijlocul lui 2014 până la 30 de dolari în ianuarie. Preţul înregistrat vineri a fost de 44.48 de dolari pe baril.

„Având în vedere că OPEC nu a ajuns la nici o înţelegere în ultimele 12 luni, pare improbabil că va începe acum”, a susţinut Michael Hewson, analist al pieţelor pentru CMC Markets UK, trader pe pieţele financiare.

Cei 14 membri OPEC, care produc aproape o treime din petrolul din lume, nu au ajuns până acum la o înţelegere de reducere a supraproducţiei care susţine actualul nivel al preţurilor. Arabia Saudită, cel mai important membru OPEC, care s-a împotrivit reducerii producţiei, ar putea fi acum de acord, a susţinut ministrul. Arabia Saudită a înregistrat un record de producţie de 10,69 milioane de barili pe zi în august 2016, comparativ cu 10,2 milioane în ianuarie, conform datelor oferite de Bloomberg.

După şase luni, Iranul a atins din nou nivelul de producţie pe care îl avea înainte de sancţiunile internaţionale, ceea ce a alimentat ideea că se va ajunge la un acord. Oficiali saudiţi şi iranieni s-au întâlnit deja la Viena, unde Arabia Saudită ar fi declarat că ar putea reduce producţia, dacă Iranul opreşte extracţia, anunţă un comunicat Saxo Bank, o bancă de investiţii specializată în tradingul online.

„Fiecare stat din organizaţie e de acord că este nevoie să se stabilizeze preţurile; rămâne la latitudinea noastră să găsim un format care să mulţumească pe toată lumea. Cea mai bună soluţie ar fi îngheţarea (n.r. producţiei)”, a adăugat Bouterfa.

Membrii OPEC pierd între 300 de milioane şi 500 de milioane de dolari pe zi. „Nici o companie petrolieră nu va rezista dacă preţurile pe baril rămân sub 50 de dolari”, a declarat ministrul Noureddine Bouterfa.

Pe fondul creşterii de producţie, ţiţeiul s-a stabilizat, aşteptând ca OPEC şi Rusia să ajungă la un acord în Alger, în sensul limitării extracţiei, până miercuri, anunţă Saxo Bank.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO