Business Internaţional

Intervenţiile guvernului turc scumpesc alunele

Foto: 123rf.com

Foto: 123rf.com

Autor: Catalina Apostoiu

10.05.2017, 19:03 288

Preţurile alunelor au crescut cu aproape 10% în ultimele două săptămâni după ce guvernul turc a intervenit pentru a susţine piaţa pentru prima dată în ultimii opt ani, relatează Financial Times. Achiziţiile companiei de stat Turkish Grain Board (TMO) au început la sfârşitul lunii aprilie, la o săptămână după ce ţara a votat pentru o nouă constituţie.

Turcia contribuie cu 75% la producţia mondială de alune, principalele regiuni cultivatoare fiind concentrate de-a lungul coastei Mării Negre către estul ţării, zone care au votat pentru preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. Aproximativ 4 milioane de oameni sunt direct sau indirect dependenţi de sectorul alunelor din Turcia, alunele fiind produse de mici fermieri. Preţurile alunelor au fost volatile în ultimii ani în mare parte din cauza vremii.

Piaţa a scăzut în cea mai mare parte a acestui an, preţurile pierzând 10% până la un minim de 21,5 lire turceşti (5,48 euro) pe kg chiar înainte de referendumul de luna trecută. Anunţând noua intervenţie a guvernului, Faruk Celik, ministrul turc al alimentaţiei şi agriculturii, a declarat că fluctuaţiile preţurilor “îi afectează pe producători”. “Vom cumpăra alune pentru a ne ajuta producătorii”, a adăugat acesta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO