Business Internaţional

Într-un caz fără precedent pe scena politico-financiară, fostul preşedinte al Argentinei este acuzat că a dat ordin Băncii Centrale să manipuleze cursul, mişcare ce a adus pierderi de 5,5 miliarde de dolari

Într-un caz fără precedent pe scena...

Autor: Cristian Hostiuc

19.05.2016, 20:44 3448

Fostul preşedinte al Argentinei, Cristina Kirchner, care a părăsit funcţia acum cinci luni, este acuzată că a dat ordin băncii centrale să manipuleze cursul valutar al peso-ului prin instrumente derivate, care în final au adus pierderi de 5,5 miliarde de dolari, scrie Wall Street Journal.

Această acuzaţie este fără precedent la acest nivel atât de înalt, până acum în cazurile de manipulare de curs erau acuzaţi traderii băncilor, şi mai puţin înalţii oficiali. WSJ nu detaliază cum a fost făcută această manipulare a cursului şi când.

În apărarea cursului valutar al monedei naţionale, băncile centrale din toată lumea folosesc diverse politici şi instrumente. În ultimul an, peso argentinian a scăzut cu peste 50%.

În cazul în care este găsită vinovată ar putea face şase ani de închisoare, conform legislaţiei din Argentina.

Prin intermediul avocaţilor, Cristina Kirchner a respins acuzaţiile, menţionează Wall Street Journal.

De mai bine de douăzeci de ani, familia Kirchner -  întâi soţul (decedat în 2010) şi apoi ea - a condus Argentina cu o mână  de fier, lăsând în urmă o ţară plină de probleme economice şi sociale, cu un acces interzis pe pieţele financiare din cauza deciziei de a înceta plăţile externe la începutul anilor 2000. Acum câţiva ani, ea a decis naţionalizarea producătorului naţional de petrol şi gaze.

De asemenea, ea este acuzată şi de corupţie în două cazuri, un procuror cerând să fie investigată într-un caz de spălare de bani, în care este implicat şi un constructor, un fost prieten de familie.

Justiţia argentiniană încă nu a dat un răspuns la această cerere.

Cristina Kirchner, o femeie extrem de puternică şi carismatică, susţine că toate acuzaţiile sunt motivate politic, având în vedere că actualul preşedinte al Argentinei, Mauricio Macri este un adversar al ei.

Macri, fost preşedinte al celebrului club de fotbal Boca Juniors trebuie să ia măsuri economice nepopulare – reducerea subvenţiilor, reducerea inflaţiei, reducerea deficitului bugetar – ca să repare o economie bolnavă, care a fost condusă de familia Kirchner prin măsuri populiste.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO