Business Internaţional

Într-o Polonie în plină expansiune internă şi internaţională, un şef de partid este pe cale să devină lider suprem

Într-o Polonie în plină expansiune internă şi...

Autor: Bogdan Cojocaru

13.11.2017, 19:31 1220

„Avem în faţă o mare şansă, şansa de a construi o nouă Polonie, o Polonie a tuturor, puternică, independentă“, este mesajul trimis polonezilor de Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului de guvernământ PiS, înainte de ziua independenţei, un eveniment marcat de un marş naţionalist fără precedent la care au aderat şi suporterii PiS.

Kaczynski îşi construieşte o nouă Polonie, una în care partidul său caută să domine în toate sferele de putere, de la companii de stat la instituţii de stat, şi pe care o îndepărtează de ordinea europeană.

Curând, guvernul PiS va avea şi o nouă componenţă. Oameni din partid spun că va fi o schimbare de structură a Executivului, însă presa şi piaţa speculează că remanierea are ca scop eliminarea din guvern a miniştrilor nepopulari în condiţiile în care partidul se pregăteşte pentru elegerile regionale din 2018, notează Reuters.

Presa speculează, de asemenea, că Kaczynski intenţionează să-i ia locul pre­mierului Beata Szydlo pentru a-şi consolida puterea, înainte de alegerile din 2019. Surse din partid neagă acest lucru şi spun că remanierea are în vizor ministerele energiei, apărării şi digitalizării. Kaczynski, 68 de ani, este unul dintre politicienii în care publicul are cea mai mică încredere, însă se bucură de o influenţă enormă în spatele scenei. 

Împletind conservatorismul social catolic cu etatismul economic şi cu scepticismul în ceea ce priveşte integrarea europeană mai în profunzime, guvernul lui Szydlo, care se apropie de al doilea an de guvernare, a condus ţara într-o perioadă de creştere economică rapidă şi cu standarde de viaţă în urcare, după cum scrie Financial Times.

Un sondaj al firmei de cercetare CBOS arată că 50% dintre polonezi nu văd niciun deznodământ negativ pentru acţiunile guvernului Szydlo. Participanţii au lăudat guvernul mai ales pentru programul de susţinere financiară a familiilor „500 plus“, pentru reducerea vârstei de pensionare şi pentru şomajul mic.

Datele statistice arată că în trimestrul III salariul mediu a crescut cu aproape 5% în ritm anualizat. Comisia Europeană a îmbu­nătăţit prognoza de creştere pentru economia poloneză în 2017 cu 0,7 puncte procentuale, la 4,2%, şi pe cea din 2018 cu 0,6 puncte pro­centuale, la 3,8%.

Pentru 2019, CE estimează un avans al PIB de 3,4%. Un motor puternic de creştere va fi consumul privat, alimentat de condiţiile bune de pe piaţa muncii şi de încrederea consumatorilor.

La capitolul comerţ, datele institutului naţional de statistică arată că în trimestrul trei surplusul comercial a ajuns la 8,24 miliarde de zloţi (1,9 miliarde euro), faţă de un surplus de 13,5 miliarde de zloţi (3,2 miliarde euro) în anul anterior.

Economiştii de la Bank Millennium atrag atenţia că datoria guvernamentală a crescut cu 38 de miliarde de zloţi (9 miliarde euro) într-un an în pofida poziţiei bugetare favorabile, potrivit The Warsaw Voice.

Anul trecut, investiţiile poloneze în străinătate au atins un nivel recod, de 31,8 miliarde de zloţi (7,4 miliarde euro), mai mult decât în cei trei ani anteriori cumulat, potrivit cifrelor băncii centrale. Cei mai mulţi bani s-au dus pe investiţi în acţiuni şi alte tilturi de valoare, semn, spun unii analişti, al eforturilor companiilor de a-şi extinde poziţia externă. O analiză a stocului investiţiilor străine facute de polonezi arată că cea mai mare parte a banilor s-a dus în Luxemburg, Cipru şi Elveţia, cunoscute paradisuri fiscale.

Au scăzut însă investiţiile directe străine în Polonia, de la 57,6 miliarde de zloţi (13,37 miliarde de euro) la 54,9 miliarde de zloţi (12,7 miliarde de euro). Cele mai multe investiţii au venit din Olanda şi Germania.

În acest context, Polonia a pornit vânătoarea de directori financiari care merg prea departe cu optimizarea fiscală a companiilor lor, scrie Bloomberg. Guvernul intenţionează să-şi majoreze veniturile din taxele aplicate companiilor cu o treime. PiS a promis în campania electorală pentru alegerile din 2015 că va forţa companiile, în special pe cele cu proprietari străini, să-şi Ñîmpartăî mai mult din profituri cu cetăţenii polonezi. Guvernul , criticat de CE pentru erodarea standardelor democratice, şi-a caracterizat măsurile drept patriotism economic.  Polonia se ramarcă în Europa nu doar prin tulburarea ordinii europene. Polonia este cel mai mare producător de ferestre din UE. De asemenea, această ţară al patrulea cel mai mare exportator de mobilă din lume. Compania poloneză KGHM este cel mai mare producător de argint din lume şi al şaselea cel mai mare producător de cupru. Polonia este liderul european al producţiei de electrocasnice şi de fructe, în special de mere, şi de ciuperci şampinion. Polonia este cel mai mare exportator de ciuperci ampinion din lume.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO