Business Internaţional

Într-o ţară obsedată de control, companii evaluate la miliarde de dolari te urmăresc la tot pasul

Într-o ţară obsedată de control, companii evaluate la...

Autor: Bogdan Angheluţă

29.04.2018, 15:59 338

Cei mai mulţi chinezi nu au auzit până acum de SenseTime, dar sunt şanse mari ca SenseTime să ştie totul despre ei. Compania în cauză, susţinută atât de guvernul de la Beijing, cât şi de oameni de afaceri din diferite sectoare, dezvoltă soluţii de supraveghere care au la centru inteligenţa artificială.

Dacă un client intră pe porţile Suning, principalul retailer pe piaţa electronicelor din China, e posibil ca fiecare cameră de supraveghere din magazin să îi urmărească mişcările folosind software dezvoltat de SenseTime. Dacă cineva vrea să acceseze Rong360, o platformă care conectează indivizii interesaţi de închirierea unor produse sau imobile, trebuie să se conecteze folosind recunoaşterea facială  sistem dezvoltat, de asemenea, de SenseTime. Mai mult, dacă cineva e oprit în trafic de poliţie, sunt şanse mari ca infracţiunea să fi fost descoperită prin tehnologia creată de SenseTime.

ÎN FRUNTEA UNEI INDUSTRII DE ZECI DE MILIARDE DE DOLARI

SenseTime e una dintre companiile ce domină industria IA (inteligenţă artificială) din China, sector puternic susţinut de guvern; de altfel, autorităţile şi-au exprimat în mod public dorinţa de a duce piaţa de IA la o valoare de peste 150 de miliarde de dolari până în 2030.

Fondată în Hong Kong, SenseTime are sute de clienţi în jurul lumii şi a crescut datorită investiţiilor venite de la Qualcomm, producător de cipuri din Statele Unite, şi Dalian Wanda, cel mai mare dezvoltator imobiliar din China. Săptămâna trecută, gigantul Alibaba a anunţat că va conduce cea de-a treia rundă de finanţare cu o sumă de 600 de milioane de dolari, ducând valoarea SenseTime la aproximativ 3 miliarde de dolari.

Citiţi continuarea pe www.businessmagazin.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO