Business Internaţional

Într-o scrisoare fără precedent, Apple îşi avertizează angajaţii să nu mai divulge informaţii secrete pentru că dacă sunt prinşi sunt daţi afară şi chiar mai mult decât atât, pot ajunge la închisoare: Din 29 de „turnători”, 12 sunt deja arestaţi

Într-o scrisoare fără precedent, Apple îşi...
20.04.2018, 14:00 430

Apple şi-a avertizat angajaţii să nu mai divulge informaţii interne despre planuri viitoare ale companiei. atrâgând atenţia asupra consecinţelor legale ale acţiunilor de divulgare de secrete, aceasta fiind una din cele mai mari mişcări ale companiei gigant din IT pentru protecţia informaţiilor şi activităţilor, scrie Bloomberg.

Din păcate pentru companie, şi scrisoarea de avertisment de a nu divulga secrete a fost divulgată. Aceasta menţiona faptul că 29 de angajaţi au fost prinşi oferind informaţii interne altor persoane, iar dintre aceştia, 12 au fost arestate: „Aceşti oameni nu numai că şi-au pierdut locurile de muncă, ci vor întâmpina mari dificultăţi în a găsi un nou loc de muncă”, spune Apple în scrisoare.

Compania a refuzat să comenteze.

Apple a subliniat situaţiile în care informaţiile au ajuns la mass-media, inclusiv o întâlnire la începutul acestui an în care şeful inginerilor de software, Craig Federighi, a spus angajaţilor că unele funcţii de software vor fi lansate mai târziu decât s-a crezut iniţial.

Scurgerea de informaţii despre un nou produs poate afecta negativ vânzările companiei şi dă competitorilor timp mai mult pentru a răspunde concurenţei şi într-un final va impacta negativ vânzările produsului nou.

„Vrem să avem ocazia să le spunem clienţilor de ce produsul este grozav, nu să o facă altcineva înaintea noastră şi într-un mod care lasă de dorit”, a spus în scrisoare Greg Joswiak, exectiv al Apple.

Apple nu este singura companie care se confruntă cu „turnători”. Firme precum Google sau Facebook sunt deschise cu angajaţii când vine vorba de planurile companiilor, însă comunicările externe sunt limitate şi au concediat persoanele care au scurs informaţii din companii.

Executivul Facebook Sheryl Sandberg a spus săptămâna trecută că este dezamăgită de cei care scot informaţii din companie. În 2016, Google a concediat un angajat pentru faptul că a criticat un şef făcând referire la nişte note interne.

Apple este cunoscută pentru politica sa secretoasă privind dezvolatarea produselor proprii. În ciuda eforturilor din 2012 ale CEO-ului Tim Cook de a păstra unele secrete, mass-media a continuat să raporteze informaţii pentru a satisface dorinţa publicului.

Compania a ţinut o şedinţă confidenţială cu angajaţii în 2017 într-o altă încercare de a opri scurgerile de informaţii. De atunci, presa a mai publicat detalii despre iPhone X, noul Apple Watch şi alte produse.   

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO