Business Internaţional

Într-un apel fără precedent, BCE spune că problema datoriilor a ajuns la dimensiuni sistemice, iar băncile trebuie recapitalizate

Jean-Claude Trichet, preşedintele BCE: „În ultimele trei săptămâni, situaţia a fost foarte problematică. Criza este sistemică şi trebuie abordată decisiv”.

Autor: Bogdan Cojocaru

12.10.2011, 00:06 1269

Preşedintele Băncii Centrale Europene Jean-Claude Trichet avertizează că problema da­to­riilor din zona euro a devenit una sistemică, că riscurile pen­tru economie cresc rapid, iar băncile au intrat în zona de pericol şi au nevoie de recapitalizare.

Avertismentele vin după ce liderii europeni au amânat un summit important în găsirea unei strategii de luptă contra crizei în condiţiile în care Germania face presiuni, în spatele scenei, pentru un default "greu" al Greciei care ar putea aduce băncilor şi fondurilor de pensii pierderi de peste 60%, cu mult mai mari decât cele de 21% stabilite iniţial în această vară.

"În ultimele trei săptămâni, situaţia a fost foarte problematică. Criza este sistemică şi trebuie abordată decisiv. Inter­conectivitatea crescută din sistemul financiar al UE a dus la creşterea riscului de contaminare, ceea ce pune în pericol stabilitatea financiară din UE şi afectează economia din Europa şi alte regiuni", a declarat Trichet în faţa Comisiei pentru afaceri economice şi monetare a Parla­mentului European, potrivit agenţiei Thomson Reuters.

Trichet, care prezidează Consiliul european pentru riscuri sistemice, orga­nismul care supraveghează stabilitatea finan­ciară în Europa, apreciază că fondul de bailout al zonei euro, FESF, ar trebui făcut cât mai flexibil posibil, dar fără a implica finanţare de la BCE.

Oficialul a cerut guvernelor şi auto­rităţilor europene să acţioneze coor­donat pentru a combate criza, subliniind că întâr­zierile sunt dezastruoase.

Trichet a mai cerut o decizie limpede privind recapitalizarea băncilor, adăugând că nu este timp de pierdut.

"Sectorul bancar european are nevoie de recapitalizare. Trebuie luate decizii, şi foarte rapid", a mai spus Trichet.

Insistenţele Germaniei riscă să provoace o reacţie în lanţ în Europa de Sud dacă liderii europeni nu stabilesc mai întâi sisteme de protecţie credibile, scrie The Tele­graph.

Ministrul german de finanţe Wolfgang Schauble a afirmat pentru Frankfurter Allgemeine că pierderile iniţiale sunt "probabil" prea mici, iar băncile trebuie să aibă suficient capital să acopere eventualele pierderi mai mari.

60% pierderi pentru creditorii privaţi ai Greciei

Şeful Eurogroup Jean-Claude Junker estimează că valoarea obligaţiunilor greceşti ar putea fi redusă cu mai mult de 60%, potrivit The Wall Street Journal.

Aceasta este prima admitere din partea unui oficial că un astfel de scenariu este luat în considerare.

Nivelul exact al acestor pierderi depinde de concluziile trase de repre­zen­tanţii creditorilor internaţionali ai Greciei care au evaluat progresele făcute de statul elen cu reformele cerute de FMI şi UE. Atitudinea actuală a Germaniei nu este surprinzătoare, în condiţiile în care anul trecut cancelarul Angela Merkel a cerut participarea creditorilor privaţi la salvarea statelor cu probleme, ceea ce a afectat încrederea pieţelor, amplificând criza datoriilor.

"Aceasta ar putea avea efectul unei avalanşe. Atenţia pieţelor se va muta instantaneu asupra Portugaliei, care deja se împrumută mai scump", a afirmat Andrew Roberts, analist la RBS.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO