Business Internaţional

Întrebarea anului: Au trecut zece ani de euro, va rezista moneda Europei până la finalul lui 2012?

Întrebarea anului: Au trecut zece ani de euro, va rezista moneda Europei până la finalul lui 2012?

Autor: Bogdan Cojocaru

03.01.2012, 00:07 1074

Este izbitor contrastul dintre cea de-a zecea aniversare a euro ca monedă financiară, în primele ore de tranzacţionare din 2009, şi a zecea aniversare a euro ca monedă fiduciară, scrie publicaţia franceză La Tribune.

La redeschiderea tranzacţiilor în ianuarie 2009, un euro valora 1,40 dolari, faţă de 1,18 dolari cu zece ani mai devreme. După primele ore de tranzacţionare ale anului 2012, la zece ani de la punerea în circulaţie, euro era cotat la mai puţin de 1,29 dolari, nivel cu mult peste cel de paritate. Însă faţă de yen, moneda unică europeană a pierdut tot ce a câştigat în zece ani, ajungând sub 100 de yeni pe unitate.

Pentru moment, statutul de monedă internaţională pare că oferă euro imunitate la criză, însă înrău­tăţirea acesteia i-a făcut pe mulţi ana­lişti şi investitori să-şi pună în­tre­barea cât va mai rezista euro. Moneda uni­că şi politica monetară comună nu au fost spri­ji­nite, aşa cum au visat fon­datorii euro, de integrarea politică şi economică a Europei. Introducerii în circulaţie a euro i-au urmat zece ani de confort, dar şi de nepăsare.

Cei zece ani care vor urma de acum încolo va trebui să fie ai guvernanţei sau, din contră, ai revenirii la trecut, notează La Tribune, care subliniază că Europa nu a progresat niciodată mai bine decât în vremurile de criză.

Scenariul căderii euro la greci

Publicaţia franceză a imaginat un scenariu în care Grecia, epicentrul crizei din zona euro, va intra în default total în luna martie a acestui an. Urmarea ar fi ieşirea statului elen din uniunea monetară.

"Evenimentele nu aduc sfârşitul lumii, dar consecinţele vor fi pe cât de neaşteptate, pe atât de rapide", scrie La Tribune.

În Grecia, barterul, deja practicat la scară largă, se va generaliza, noua drahmă se va devaloriza cu 70% faţă de euro, iar datoria privată şi cea publică, devenite nesustenabile, vor fi pur şi simplu anulate.

Grecia nu va mai avea acces la pieţele financiare şi va fi ajutată de FMI, de Banca Mondială şi de alte instituţii financiare internaţionale pentru a menţine funcţională infrastructura, iar guvernul va fi obligat să ruleze programe de reduceri drastice de cheltuieli, care nu vor ocoli armata, şi să vândă monumentele istorice.

Povara va fi extrem de grea pentru tineri, pensionari, cei bolnavi şi pentru funcţionarii publici. Migraţia masivă şi solidaritatea vor atenua şocurile sociale.

Şocurile se vor resimţi şi pe plan internaţional, din cauza efectului de solidaritate. Celelalte state periferice îşi vor declara pe rând defaultul, iar guvernele vor recurge la protecţionism şi controlul cursurilor de schimb valutar. În cel mai mare secret, în timpul unei întâlniri de final de săptămână, liderii Franţei şi Germaniei vor decide să pună capăt "aventurii" euro şi să pregătească revenirea la monedele naţionale pe baza parităţilor din 1999.

Dolarul şi lira sterlină nu vor rezista atacurilor pieţelor. Neîncrederea în dolar va face ca înfiinţarea unui nou etalon monetar, "mundo", cu paritate parţială faţă de aur, să fie nea­părat necesară.

Francezii sunt optimişti: următorii 10 ani ar putea aduce euro pe culmile gloriei

Euro va fi, probabil, peste zece ani cea mai importantă monedă a lumii, dacă membrii zonei euro îşi rezolvă problemele, apreciază guvernatorul băncii centrale franceze Christian Noyer (foto). El descrie moneda europeană ca fiind un "succes remarcabil".

"Dacă avansul economiilor şi crearea de locuri de muncă nu sunt atât de puternice pe cât se vrea, nu este vina monedei euro", a spus Noyer, referindu-se la Franţa.

Aproximativ două treimi din francezi sunt împotriva abandonării monedei euro, potrivit unui sondaj de opinie publicat de Journal de Dimanche.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO