Business Internaţional

Întrebarea săptămânii: "Cum se pregăteşte un preşedinte laureat al premiului Nobel pentru Pace de războiul cu Siria?". Ce a răspuns Barack Obama? VIDEO

Întrebarea săptămânii: "Cum se pregăteşte un...

Autor: Radu Racu

05.09.2013, 17:37 34198
Preşedintele american, Barack Obama, a fost confruntat miercuri de un jurnalist suedez în privinţa războiului din Siria, la mai puţin de o zi de sosirea oficialului la summitul G20 din Rusia unde ar urma să fie decisă o intervenţie în statul din Orientul Mijlociu, scrie Business Insider, citând o informaţie publicată iniţial în The Blaze.
 
Obama a fost prezent miercuri la Stockholm, unde s-a întâlnit pentru prima dată cu premierul suedez Frederik Reinfeldt. În conferinţa de presă comună susţinută de cei doi oficiali, Obama a fost întrebat de un reporter: "mă întrebam, dacă aţi putea descrie dilema de a fi un laureat al Premiului Nobel pentru Pace care se pregăteşte să atace Siria?".
 
Prima reacţie a lui Obama a fost să-i recomande reporterului să studieze discursul de la primirea premiului Nobel, în care preşedintele american se recunoaşte umil nedemn de distincţie comparativ cu precedenţii laureaţi, iar apoi a comentat că uneori forţa militară este necesară.
 
"Ceea ce am mai spus în discursul meu a fost şi provocarea cu care ne confruntăm noi toţi cei care credem în pace, dar care ne confruntăm cu o lume care e plină de violenţă. Întrebarea care se pune atunci e care sunt responsabilităţile noastre în această situaţie.Întrebarea cu care ne confruntăm ca lideri politici este de la ce punct trebuie să luăm măsuri împotriva celor care se ridică împotriva umanităţii? Când văd 400 de copii gazaţi şi peste 1.400 de civili fără simţire într-un mediu în care au murit deja câteva zeci de mii, atitudinea corectă morală nu este să stai deoparte şi să nu faci nimic", a argumentat liderul american.
 
Premiul Nobel pentru Pace pentru 2009 a fost acordat presedintelui american, Barack Obama, pentru "eforturile extraordinare de consolidare a diplomatiei internationale si a cooperarii intre popoare".
 

 
Barack Obama a sosit joi la Sankt Petersburg, în Rusia, unde va participa la lucrările summitului G20, care se va desfăşura sub semnul crizei siriene.
 
Preşedintele rus Vladimir Putin, principalul susţinător al regimul sirian şi gazdă a G20, se opune unei intervenţii militare împotriva regimului de la Damasc, ceea ce preconizează o întâlnire tensionată între cei doi lideri la reuniunea internaţională consacrată în principal problemelor economice.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO