Business Internaţional

Investiţie gigant: Uber acceptă oferta de 10 miliarde de dolari din partea grupului de investitori conduşi de SoftBank

Investiţie gigant: Uber acceptă oferta de 10 miliarde...

Autor: Alex Ciutacu

13.11.2017, 17:30 617

Uber a acceptat să primească o investiţie din partea conglomeratului japonez de hi-tech SoftBank, la sfârşitul unor negocieri care au durat mai multe luni. Tranzacţia ar trebui să ajute gigantul de car-sharing după un an tumultos în care CEO-ul Travis Kalanick a demisionat în iunie în urma unor acuzaţii de hărţuire sexuală, discriminare de gen şi mediu dăunător de muncă, potrivit Quartz.

Potrivit Bloomberg, SoftBank, împreună cu Dragoneer Investment Group şi General Atlantic, va investi în mod direct 1 miliard de dolari în compania Uber care valorează 70 de miliarde de dolari. În plus, SoftBank va cumpăra acţiuni de 9 miliarde de dolari de la actualii acţionari ai Uber.

„Credem că această înţelegere este un vot puternic de încredere în ceea ce priveşte potenţialul Uber pe termen lung”, a declarat companai de car-sharing. „Ne va ajuta să alimentăm investiţiile noastre în cercetare în domeniul tech şi ne va ajuta să ne continuăm expansiunea peste hotare, în timp ce ne întărim structura”.

Deal-ul ar putea încă să pice, sesizează New York Times. SoftBank urmează să stabilească un preţ la care intenţionează să cumpere acţiuni de la investitori şi angajaţi care sunt în acest moment acţionari. Angajaţii care s-au alăturat Uber încă din primele lui şi care deţin acţiuni, ar putea deveni milionari dacă le-ar vinde. Dar dacă după transferul de acţiuni şi după investiţia directă, SoftBank nu va deţine cel puţin 14% din companie, ar putea renunţa la tranzacţie.

Tranzacţia ar putea mări şansele pentru o fuziune între Uber şi Grab, rivalul lor din sud-estul Asiei, încât SoftBank ar deţine acţiuni în ambele companii.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO