Business Internaţional

Investiţiile din Ungaria, în scădere puternică în T3

Investiţiile din Ungaria, în scădere puternică în T3

Autor: Catalina Apostoiu

29.11.2016, 00:00 821

Volumul investiţiilor din Ungaria a înregistrat o scădere anualizată de 9,3% în trimestrul trei al acestui an, potrivit Portfolio.hu. 

Însă declinul nu ar trebui considerat unul dramatic, având în vedere că investiţiile au avansat cu 2,7% faţă de trimestrul anterior. Astfel, se pare că scăderea de la începutul anului a însemnat atingerea pragului de jos.

Investiţiile au scăzut la începutul anului pentru că din cauza reducerii fondurilor UE majoritatea proiectelor de dezvoltare de stat au fost suspendate, iar performanţele sectorului de business au fost de asemenea slabe. Şocul s-a disipat până la mijlocul anului, iar investiţiile vor urma din nou o tendinţă ascendentă.

Sectorul manufacturier a înregistrat o creştere anualizată de 15%, acestuia revenindu-i o treime din totalul investiţiilor la nivel naţional. Investiţiile care depind de fonduri europene au înregistrat cele mai mari scăderi.

Cea mai semnificativă creştere a investiţiilor s-a înregistrat în sectorul serviciilor financiare şi asigurări, iar după o scădere de peste un an investiţiile din agricultură, sectorul forestier şi pescuit au avansat cu 35%. Pe de altă parte, investiţiile au scăzut în nouă sectoare, cel mai semnificativ declin înregistrându-se în sectorul serviciilor de alimentare cu apă şi de canalizare, de 79%. Volumul investiţiilor în transport şi depozitare a scăzut cu 31%.

Odată cu încheierea la sfârşitul anului trecut a proiectelor finanţate cu fonduri UE, investiţiile au scăzut considerabil în sectorul serviciilor medicale şi activităţilor sociale (73%), al administraţiei publice şi apărării, al asigurărilor sociale obligatorii (41%), cât şi în cel al educaţiei (23%). 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO