Business Internaţional

Investiţiile publice sunt la minimul de după Război: Guvernul american este acuzat de Fed că este ineficient, iresponsabil şi chiar contraproductiv

Richard Fisher, preşedintele Fed Dallas: Economia SUA este frânată de un guvern care, ceea ce este trist, este ineficient şi contraproductiv. Avem un guvern care timp de cinci ani nu a fost capabil să ajungă la un acord în privinţa bugetului

Richard Fisher, preşedintele Fed Dallas: Economia SUA este frânată de un guvern care, ceea ce este trist, este ineficient şi contraproductiv. Avem un guvern care timp de cinci ani nu a fost capabil să ajungă la un acord în privinţa bugetului

Autor: Bogdan Cojocaru

04.11.2013, 19:38 660

Un guvern ineficient, in­flexibil, iresponsabil şi chiar contraproductiv, sunt critici dure aduse executivului american care ar trebui să asigure revenirea celei mai mari economii a lumii de către un oficial de top al Rezervei Federale, exasperat că eforturile instituţiei sale sunt subminate de conflictele politi­cienilor.

Rezultatul acestor conflicte este că investiţiile publice din Statele Unite, o sursă de energie pentru relansarea economiei, au ajuns anul acesta la cel mai redus nivel de la demobilizarea de după cel de-al Doilea Război Mondial. Iar salariul minim pe economie a ajuns la nivelul anilor 1950.

„În timp ce Rezerva Federală acţionează cu viteza unui sprinter în formă maximă, guvernul federal al Statelor Unite în cel mai bun caz a dat dovadă de vioiciunea adaptivă a unui urs koala, fără să fie în niciun caz atât de drăgălaş. Spre deosebire de cele mai multe reveniri, guvernul a jucat un rol supresor, contraciclic“, a declarat Ri­chard Fisher, pre­şedintele Fed Dallas.

El acuză că incapacitatea gu­vernului de a funcţiona ca un tot unitar a subminat politicile Rezervei Federale, scrie agenţia Thomson Reuters.

Fed cumpără în fiecare lună active de 85 de miliarde de dolari pentru a stimula creşterea economică şi anga­jările prin reducerea costurilor împru­muturilor pe termen lung. Programul reprezintă a treia rundă a Fed de ajustare cantitativă. Săptămâna trecută instituţia şi-a prelungit politicile din cauza evoluţiilor economice slabe.

Cinci ani fără un plan bugetar clar

Fisher se opune programului de achiziţii de active deoarece el crede că acesta ajută prea puţin economia atât timp cât politicienii continuă să se certe între ei din cauza planurilor bugetare în loc să rezolve problema dezechilibrelor bugetare. Fisher va avea de anul viitor drept de vot în consiliul Fed care stabileşte politica monetară a instituţiei.

Un blocaj al negocierilor privind bugetul federal a dus luna trecută la închiderea parţială a guvernului american timp de 16 zile. Economia a încetinit, probabil, din această cauză, iar companiile au făcut mai puţine angajări, notează Bloomberg.

„Economia SUA este frânată de un guvern care, ceea ce este trist, este ineficient şi contraproductiv. Avem un guvern care timp de cinci ani nu a fost capabil să ajungă la un acord în privinţa bugetului“, a mai spus bancherul.

Fisher a studiat ştiinţele economice la Harvard, a absolvit prestigioasa uni­versitate cu cele mai bune califi­cative. El s-a perfecţionat la Oxford şi Stand­ford, apoi a lucrat la banca americană de investiţii Brown Brothers Harriman. Ulterior şi-a construit propria firmă de investiţii şi a devenit ambasador şi ministru adjunct al comerţului extern pentru SUA.

„Un proces politic dureros“

Unul dintre efectele conflictelor politice de la Washington este redu­cerea investiţiilor publice din anul fiscal 2013 (încheiat în septembrie) la 3,6% din PIB, cel mai redus nivel de după al Doilea Război Mondial. Media din această perioadă este de 5% din PIB, potrivit datelor Financial Times.

Mo­tivul direct al reducerii este succesul repu­blicanilor, care contro­lează Camera Reprezentanţilor din Con­gres, de a înfrâna planurile preşe­dintelui Barack Obama de a cheltui mai mult pe infrastructură, ştiinţă şi educaţie. Democraţii, care controlează Casa Albă şi Senatul, nu i-au făcut opoziţiei nicio concesie semnificativă în luptele din octombrie, iar preşedintele Barack Obama este departe de a-şi atinge unul dintre principalele obiective econo­mice, anume o revenire eco­nomică sus­tenabilă care să creeze locuri de muncă.

Cifrele privind investiţiile arată cum tăierile bugetare efectuate fără dis­cri­minare, rezultatul unul com­promis mai vechi al politicienilor, pun în pericol creşterea economică prin reducerea mai degrabă a fondurilor care stimu­lează creşterea şi nu a transferurilor către pensii şi asigurări de sănătate.

De asemenea, „procesul politic atât de dureros“ din SUA face ca salariul minim pe economie din prezent să fie la nivelul anului 1950, de 7,25 de dolari pe oră, dacă este ajustat la inflaţie, potrivit lui Murray Weidenbaum, preşedintele biroului consilierilor economici ai preşedintelui Ronald Reagan. Salariul minim şi-a pierdut aproape o treime din valoare faţă de maximul de 10,75 de dolari atins în 1968. Între 1968 şi 2012, perioadă în care salariul s-a erodat, cele mai bogate 1% din gospodării şi-au dublat ponderea în averea naţională de la 11% la 22%.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 05.11.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO