Business Internaţional

Investiţiile străine directe în SUA scad accentuat: nu este vina lui Trump sau nu încă

Investiţiile străine directe în SUA scad accentuat: nu...

Autor: Bogdan Cojocaru

16.07.2018, 00:00 404

În pofida eforturilor preşedintelui american Donald Trump de a atrage resurse financiare din alte ţări, investiţiile directe străine în SUA s-au redus considerabil în ultima vreme. Nu este vina lui Trump, sau nu încă, scrie Deutsche Welle. ISD-urile în SUA s-au prăbuşit cu 32% în 2017, potrivit statisticii oficiale. Investiţiile s-au situat la 259,6 mld. dolari. 2017 este al doilea an de declin după ce 2015 a fost anul de vârf, cu intrări de 439,5 miliarde de dolari.

Anul trecut, cele mai multe din ISD-uri au venit din statul vecin Canada, care a contribuit cu 66,2 miliarde de dolari. Contribuţia ţărilor membre ale Uniunii Europene reprezintă 40% din total. Potrivit datelor OCDE, scăderea investiţiilor din cea mai mare economie mondială face parte dintr-o tendinţă globală. ISD-urile din întreaga lume s-au redus cu 18% la nivel mondial în 2017.

„Nivelurile ridicate din 2015 şi 2016 se datorează în parte restructurărilor financiare şi la nivel de companie, însă există şi posibilitatea ca reforma fiscală să fi redus stimulentul pentru astfel de tranzacţii în 2017“, se arată într-un comunicat al OCDE. Dacă este urmată această logică, ISD-urile în SUA ar putea accelera anul acesta. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO