Business Internaţional

Investiţiile sunt soluţia Franţei şi Germaniei pentru ieşirea din criză. Parisul insistă pe cheltuieli publice, însă Berlinul vrea investiţii private

Investiţiile sunt soluţia Franţei şi Germaniei pentru...

Autor: Bogdan Cojocaru

21.10.2014, 19:59 390
Soarta Europei ar putea fi decisă în decembrie de Franţa şi Germania, cele mai mari economii din Uniunea Europeană, care au convenit ca atunci să prezinte planuri şi un acord pentru stimularea investiţiilor la nivel european, o soluţie propusă şi de cele mai influente organizaţii economice internaţionale.

Parisul este singura parte care a vehiculat o sumă, 50 de miliarde de euro, reprezentând investiţiile suplimentare pe care ar trebui să le facă Germania în trei ani pentru a contrabalansa reducerile de cheltuieli din Franţa. Problema este că francezii insistă pe investiţii publice, pe când germanii cred că Europa trebuie să se concentreze pe „construirea unei fundaţii pentru mai multe investiţii private“.

În weekendul trecut ministrul german de finanţe Wolfgang Schäuble, mentorul cancelarului Angela Merkel, a catalogat drept „legitime“ criticile privind investiţiile slabe ale Germaniei, un stat excedentar, dar şi-a reafirmat reticenţa de a finanţa aceste investiţii prin datorii publice, scrie La Tribune.

La începutul acestei săptămâni, Schäuble şi ministrul economiei Sigmar Gabriel i-au primit pe omologii francezi Michel Sapin, respectiv Emmanuel Macron la Berlin unde s-a stabilit că Germania şi Franţa vor încerca să prezinte planuri de investiţii „foarte precise“ pe 1 decembrie şi că Franţa va încerca să-şi reducă deficitul bugetar. Macron a explicat că „Germania are o capacitate de a investi mai mare decât Franţa“, notează Bloomberg.

 

„Noul om bolnav al Europei“

Franţa este descrisă de diverşi analişti ca „noul om bolnav al Europei“ (rol pe care l-a jucat şi Germania înainte de a implementa reforme economice) din cauza competitivităţii reduse în comparaţie cu economia germană, iar perspectivele economiei germane se întunecă din cauza reducerii cererii globale, iar aceste probleme riscă să readucă în recesiune economia zonei euro, cea mai mare piaţă de export pentru ţări precum România. De aceea ce decid cele două state are efecte asupra întregii Uniuni Europene.

Schäuble, care se opune oricărui demers de a debloca investiţii publice masive, a spus că economia zonei euro slăbeşte şi că „suntem hotărâţi să facem împreună totul astfel încât să întărim investiţiile în ţările noastre“. FMI, BCE şi OCDE cer Germaniei să investească mai mult în refacerea drumurilor, a căilor ferate şi în extinderea reţelei de transport a electricităţii.

Prioritatea Berlinului este însă de a obţine anul viitor primul buget federal echilibrat de după 1969.

Într-un gest de acceptare a ortodoxiei fiscale germane, Sapin a spus că regulile bugetare ale UE sunt indispensabile pentru a asigura credibilitatea zonei euro şi că Franţa trebuie să-şi micşoreze deficitul bugetar „în exces“ prin reduceri de cheltuieli.

 

50 de miliarde de euro

Într-un interviu pentru Frankfurter Allgemeine Zeitung Macron a spus că Germania ar trebui să investească suplimentar 50 de miliarde de euro în infrastructură în următorii trei ani, perioadă în care Franţa s-a angajat să-şi reducă cheltuielile tot cu 50 de miliarde de euro, potrivit Reuters.

Sigmar Gabriel, ministrul german al economiei, un social-democrat mai apropiat de socialiştii aflaţi la guvernare în Franţa decât de conservatorul Schaeuble, a spus că Berlinul ar trebui să majoreze ponderea investiţiilor în PIB de la 17% la 20%. El nu acceptă însă ca această ţintă să fie atinsă prin proiecte pe termen scort finanţate de la buget.

Guvernul german intenţionează să cheltuiască aproximativ cinci miliarde de euro suplimentar pe transport şi infrastructură în actualul mandat.

Comisia Europeană ar trebui să decidă la sfârşitul lunii dacă respinge planul de buget al Franţei, care a anunţat că va rata ţintele de reducere a deficitului bugetar. Potrivit Der Spiegel, Germania ajută Franţa să construiască un acord cu CE în privinţa reducerii deficitului şi a reformelor structurale astfel încât Parisul să primească aprobarea Bruxellesului pentru planurile bugetare pentru 2015.

Liderii zonei euro vor discuta stabilirea unui echilibru între austeritate şi promovarea măsurilor de stimulare economică la un summit organizat vineri la Bruxelles.

 

Explicaţie foto: De la stânga la dreapta: ministrul german al economiei Sigmar Gabriel, cel al finanţelor Wolfgang Schaeuble, ministrul francez de finanţe Michel Sapin şi cel al economiei Emmanuel Macron. Sursa foto - AFP

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO