Business Internaţional

Investitorii americani s-au reîndrăgostit de moneda europeană. „În Europa asistăm acum la o claritate sporită din punct de vedere politic."

Investitorii americani s-au reîndrăgostit de moneda...

Autor: Catalina Apostoiu

19.06.2017, 00:05 422
Europa este din nou pe placul investitorilor internaţionali după o pauză de un an, însă de data aceasta aceştia iubesc şi moneda euro, scrie Wall Street Journal.
 
Cândva, investitorii care doreau să parieze pe acţiunile şi obligaţiunile Europei o făceau adesea asigurându-se împotriva fluctuaţiilor dramatice ale euro. Pur şi simplu nu aveau încredere în moneda unică. Însă până în acest an 13 miliarde de dolari au fost investite în ETF-uri americane concen­trate pe acţiuni europene fără astfel de asigurări. Investiţiile cu asigurări s-au situat la doar 275,4 milioane de dolari.
 
Comparativ, în prima jumătate a anului 2015, când investiţiile în Europa erau populare în rândul investitorilor americani, 32,7 miliarde de dolari au intrat în acelaşi grup de ETF-uri. Dintre aceştia, 63% aveau asigurare împotriva riscului valutar.
 
„Se pare că investitorii nord-americani în special şi-au recăpătat apetitul pentru investiţii europene“, notează Simon Colvin, analist IHS Markit. „În Europa asistăm acum la o claritate sporită din punct de vedere politic şi există o preferinţă copleşitoare pentru produse fără asigurare.“
 
Spre deosebire de ultima dată când titlurile europene au devenit populare în rândul cumpărătorilor americani, moneda euro s-a apreciat recent, sporind câştigurile investitorilor ameri­cani care nu s-au protejat împotriva fluc­tuaţiilor de pe pieţele valutare.
 
Indicele Euro Stoxx a avut un ran­dament de 12% de la începutul anului, însă graţie aprecierii euro acesta le-a adus inves­titorilor americani un randament de 19%.
 
Decizia de a nu încheia o asigurare alimentează acum aprecierea recentă a euro şi ajută la înţelegerea motivului pentru care relaţia tradiţională dintre monedă şi dobânzi şi randamentele obligaţiunilor nu mai funcţionează în aceeaşi măsură ca înainte.
 
Investitorii americani par să se aştepte ca moneda euro să-şi continue avansul.
 
Potrivit Commodity Futures Trading Commission, investitorii au cea mai „optimistă“ poziţie privitoare la moneda unică din ultimii peste şase ani, pariurile pe creştere depăşindu-le cu 74.009 pe cele pe scădere în săptămâna încheiată pe 9 iunie.
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO