Business Internaţional

Investitorii, cu ochii pe Jackson Hole

Întâlnirea celor mai puternici bancheri centrali a fost pentru prima dată organizată de Fed Kansas în 1978, iar de atunci s-a transformat într-una dintre cele mai importante reuniuni de politică monetară din lume.

Întâlnirea celor mai puternici bancheri centrali a fost pentru prima dată organizată de Fed Kansas în 1978, iar de atunci s-a transformat într-una dintre cele mai importante reuniuni de politică monetară din lume.

Autor: Catalina Apostoiu

25.08.2017, 00:06 565

Cei mai puternici bancheri centrali ai lumii se reunesc în SUA pentru a schimba păreri despre multitudinea de probleme şi incertitudini cu care se confruntă. Investitorii nu se aşteaptă însă ca aceştia să emită semnale clare către pieţe, scrie Deutsche Welle.

Evenimentul a fost pentru prima dată organizat de Fed Kansas în 1978, iar de atunci s-a transformat într-una dintre cele mai importante reuniuni de politică monetară din lume. Atât şefa băncii centrale americane (Fed), Janet Yellen, cât şi preşedintele Băncii Centrale Euro­pene (BCE) vor vorbi în cadrul evenimentului, însă investitorii se aşteaptă ca niciunul să nu aducă vreo surpriză din punctul de vedere al politicii monetare.

Fed-ul este deja pe drumul către normalizarea dobânzilor. Banca a decis deja mai multe majorări de dobânzi şi este aşteptată să-şi precizeze planul de reducere a bilanţului de 4.500 miliarde de dolari al băncii în septembrie. BCE achiziţionează în continuare active într-un ritm de 60 miliarde de euro pe lună, menţinând în acelaşi timp dobânzile la niveluri extraordinar de scăzute. Investitorii sunt nerăbdători să vadă dacă Draghi va veni cu un plan privitor la restrângerea acestor achiziţii în 2018.

Cu numai câteva săptămâni în urmă se părea că Draghi ar urma să semnaleze o posibilă schimbare a politicii monetare a BCE cu ocazia reuniunii de la Jackson Hole. Acum însă se crede că bancherul central va vorbi mai degrabă despre pro­vocările pe termen lung decât să se concentreze pe actuala politică monetară. Declaraţiile făcute de guvernatorii Fed în ultimele săptă­mâni au indicat direcţii diferite în ceea ce priveşte dobânzile din SUA, astfel încât reuniunea de la Jackson Hole nu va aduce probabil claritate în această privinţă.

Potrivit Borsenzeitung, un coti­dian financiar german, mai există un motiv major pentru care Draghi se va abţine de la orice declaraţii im­portante: alegerile germane. Draghi şi colegii săi de la BCE vor dori cu siguranţă să evite să fie învinuiţi că ar încerca să influenţeze votul.

Prin urmare, in Jackson Hole, bancherii centrali se vor concentra probabil nu asupra politicilor monetare pe termen scurt sau mediu, ci pe problemele pe termen lung care le influenţează strategiile.

Cine va căuta indicii despre actualele politici monetare de ambele părţi ale Atlanticului va fi probabil dezamăgit şi va trebui să aştepte cel puţin până în toamnă.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO