Business Internaţional

Investitorii fug din piaţă: picajul burselor ia amploare în a doua parte a zilei. Wall Street scade cu 2,6%

Investitorii fug din piaţă: picajul burselor ia amploare în a doua parte a zilei. Sectorul financiar, cel mai afectat

Autor: Alexandru Matei

22.09.2011, 16:43 802

Declinul burselor europene se accentuează, indicele FTSE 100 (Marea Britanie) scăzând la ora 16.00 (ora României) cu 4,90%, iar DAX (Germania) şi CAC 40 (Franţa) cu 4,80%, respectiv 5,25%.

În SUA, indicele Dow Jones a deschis în scădere cu 2,7%.

Acţiunile băncilor au continuat să scadă puternic, în frunte cu băncile franceze. BNP Paribas a pierdut 5,7%, Societe Generale 7,89%, iar Credit Agricole cu 7,84%. În Germania Deutsche Bank a scăzut cu 6,23%, iar în Italia UniCredit cu 4,90%.

Noul val de scăderi de pe burse a venit după ce banca centrală americană a anunţat că va interveni din nou pentru a susţine creşterea economică.

Federal Reserve a anunţat, după şedinţa de politică monetară de două zile derulată marţi şi miercuri, că va reduce costurile de finanţare din SUA prin extinderea maturităţii medii a titlurilor de Trezorerie din portofoliu, considerând că economia americană este vulnerabilă la riscuri semnificative.

Banca centrală a SUA va extinde maturitatea medie a portofoliului prin achiziţionarea de titluri de Trezorerie SUA pe termen lung în valoare de 400 miliarde de dolari şi vânzarea unui volum similar de titluri pet ermen scurt, a anunţat miercuri seară consiliul guvernator al Federal Reserve.

"Este o măsură modestă. Au intrat astfel pe calea relaxării politicii monetare, însă vor deveni mai agresivi dacă vor fi convinşi că creşterea economică nu se va îmbunătăţi", comentează Dean Maki, economist şef pentru SUA la Barclays Capital şi fost economist în cadrul Federal Reserve.

Preţurile titlurilor de Trezorerie SUA cu maturitatea la 30 de ani au urcat puternic pe piaţa secundară în aşteptarea achiziţiilor de obligaţiuni pe termen lung de către banca centrală.

Acţiunile de pe Wall Street s-au depreciat, după ce Fed a apreciat că turbulenţele cauzate pe pieţele financiare de criza datoriilor de stat din zona euro afectează economia americnană.

Măsura anunţată miercuri, cunoscută ca "Operation Twist" după o decizie similară luată în 1961, a fost combătută în conducerea băncii centrale de trei guvernatori, fiind a doua şedinţă de politică monetară consecutiv în care sunt semnalate divergenţe la conducerea Fed.

Preşedintele instituţiei, Ben Bernanke, ajunge tot mai greu la consens în consiliul Fed, în timp ce şomajul se menţine la peste 9%, iar inflaţia anuală a ajuns la 3,8%.

Federal Reserve a reiterat promisiunea făcută în august, de a menţine dobânda de politică monetară la zero până la mijlocul anului 2013 cât timp şomajul rămâne ridicat, iar ţinta de inflaţie nu va fi atinsă.

Dobânda cheie a Fed este în intervalul 0-0,25% din decembrie 2008.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO