Business Internaţional

Investitorii pariaza pe o depreciere puternica a lirei sterline

15.03.2010, 23:09 40

Investitorii sunt mai pesimisti ca oricand cu privire laevolutia lirei sterline, pe fondul temerilor ca cel mai slabinceput de an din ultimii 13 ani al monedei britanice se vaprelungi. Deficitul bugetar al Marii Britanii, care se apropie decote alarmante, este principala sursa de ingrijorare, scrieBloomberg.

Volumul pariurilor pe deprecierea lirei sterline in raport cudolarul este mai mare decat cel al contractelor futures peaprecierea acesteia de opt ori fata de diferenta existenta inmomentul in care George Soros castiga un miliard de dolari pariindimpotriva monedei britanice in 1992. In acel an, guvernulconservator al primului-ministru John Major era obligat sa seretraga din mecanismul european al ratelor de schimb. Lira sterlinas-a depreciat atunci cu 19%.

Lira sterlina a pierdut 6,2% in 2010 pe fondul speculatiilor casituatia deficitului bugetar va afecta dramatic moneda britanica:fie nivelul record al finantarii atrase va impinge costurile definantare in sus, obligandu-i pe strategi sa tipareasca mai multibani pentru a achizitiona obligatiuni, fie legislatorii vor reducecheltuielile prea rapid, generand o noua recesiune. Guvernulprimului-ministru Gordon Brown estimeaza ca deficitul va atinge12,6% din PIB, aproape de nivelul de 12,7% al celui din Grecia.

"Riscul unei recesiuni sub forma de W este considerabil", adeclarat Hans-Guenter Redeker, din cadrul BNP Paribas, careanticipeaza o depreciere cu inca 13,6% a lirei, pana la 1,31unitati in raport cu dolarul pana la sfarsitul acestui an. Lirasterlina s-a apreciat cu 0,7% in ultima saptamana in raport cudolarul, pana la 1,5167 unitati ieri.

Dolarul australian, cea mai performantamoneda

In ultimele 12 luni o serie de monede de referinta s-au apreciatin fata dolarului american, scrie revista The Economist. Acestavans este mult mai vizibil in cazul dolarului australian si aldolarului neozeelandez, care s-au apreciat cu 41,9%, respectiv40,9% in raport cu moneda americana. Si lira sterlina a reusit, inansamblu, sa-si consolideze pozitia in ultimul an, desi de lainceputul anului o parte din aceasta apreciere s-a "sters". O seriede alte monede din tari dezvoltate, printre care euro sau franculelvetian, au marcat, de asemenea, o crestere comparativ cu dolarulamerican, insa incepand cu 1 ianuarie anul acesta au intrat pe untrend descendent. La polul opus, monedele tarilor emergente, precumrupia indiana si zlotul polonez, s-au apreciat continuu, chiar siin primele luni ale anului. Leul romanesc a reusit, de asemenea, sacastige teren in fata dolarului in ultimele 12 luni.Andreea Neferu

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO