Business Internaţional

Investitorii salută victoria totală a lui Macron în politica franceză. Strada s-ar putea să-i dea curând o lecţie preşedintelui

Investitorii salută victoria totală a lui Macron în...

Autor: Bogdan Cojocaru

20.06.2017, 00:05 967

Bursele de acţiuni franceze au pornit „en marche“ ieri dimineaţă şi au continuat să crească pe parcursul şedinţei de tranzacţionare, salutând astfel ascensiunea fără precedent şi victoria copleşitoare a partidului preşedintelui pro-business Emmanuel Macron în turul final al alegerilor parlamentare.

Formaţiunea La République en Marche a lui Macron şi aliatul de centru Modem şi-au asigurat 350 de locuri din totalul de 577 din Adunarea Naţională.

Opoziţia republicană a primit 137 de locuri, iar socialiştii 32, scrie Financial Times. Frontul Naţional al Marinei Le Pen, spaima Europei unite, a câştigat doar opt locuri în parlament.

Indicele bursier francez CAC 40 a înregistrat ieri cea mai bună evoluţie din grupul principalilor indicatori bursieri europeni. La triumful iniţial al lui Macron bursa a reacţionat urcând la maximul de după marea criză financiară.

Preşedintele şi-a construit campania electorală pe platforma reformării codului muncii, a creşterii flexibilităţii nego­cierilor salariale şi a reducerii impozitelor plătite de angajatori pentru forţa de muncă.

„Singura opoziţie pe care o va avea va veni probabil de la stradă“, a remarcat Julien Manceaux, economist şef la ING. Iar strada a reprezentat o presiune enormă pentru predecesorii lui Macron. Proteste de amploare contra încercărilor de reformă ale lui Francois Hollande au făcut din acesta cel mai nepopular preşedinte din istoria Franţei. Spre deosebire de Marea Britanie sau Germania, sindicatele franceze sunt foarte puternice.

Prezanţa la vot în alegerile parlamentare a fost extrem de slabă pentru Franţa, de 43%, ceea ce ar putea anunţa probleme pentru Macron.

„Mandatul pentru reformă nu este extrem de solid pentru Macron, care s-ar putea confrunta cu o opoziţie civilă puternică, mai ales faţă de reforma pensiilor şi cea a codului muncii“, a spus Manceaux.

Specialiştii cred că reforma pentru codul muncii ar putea fi votată în parlament luna viitoare.

Pe agendă urmează bugetul pentru 2018. Macron a promis că va reduce deficitul sub limita UE de 3% din PIB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO