Business Internaţional

Iranul afirmă că atacul efectuat în Siria reprezintă şi un avertisment pentru Arabia Saudită şi SUA

Iranul afirmă că atacul efectuat în Siria reprezintă...

Autor: Mircea Olteanu

19.06.2017, 17:46 241

Atacul cu rachete, care a vizat ţinte din zona oraşului Deir el-Zour, în estul Siriei, este prima acţiune de acest fel a forţelor iraniene în cursul conflictului sirian.

Acţiunea are loc în contextul tensiunilor între Iran şi Arabia Saudită, cele două state susţinând forţe adverse în Siria. Mai mult, incidentul ridică întrebări în legătură cu modul în care va reacţiona Administraţia Trump, care a condamnat dur testele balistice efectuate anterior de Teheran.

Garda Revoluţionară Iraniană, care administrează programul balistic al ţării, a anunţat că a lansat şase rachete de tip Zolfaghar din provinciile Kermanshah şi Kurdistan.

Autorităţile iraniene au comunicat că rachetele au lovit un centru de comandă al reţelei Stat Islamic din zona oraşului sirian Deir el-Zour.

Săptămâna trecută, mai mulţi indivizi au deschis focul în incinta clădirii Parlamentului din Teheran, apoi au atacat Mausoleul Ayatollahului Khomeini, fondatorul Republicii Islamice Iran, monument situat la câţiva kilometri de sediul legislativului. Atacurile, soldate cu 18 morţi şi peste 50 de răniţi, au fost revendicate de organizaţia teroristă Stat Islamic.

Generalul Ramazan Sharif, un lider al Gărzii Revoluţionare, a declarat că atacul cu rachete nu este doar un mesaj pentru militanţii Stat Islamic.

"Saudiţii şi americanii sunt în mod special destinatarii acestui mesaj", a afirmat liderul militar iranian, precizând că "mai multe state reacţionare din regiune, în special Arabia Saudită, au anunţat că încearcă să creeze insecuritate în Iran".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO