Business Internaţional

Irlandezilor cu credite ipotecare le-ar putea fi ştearsă o parte din datorie

Irlandezilor cu credite ipotecare le-ar putea fi ştearsă o parte din datorie

Foto AFP

Autor: Bogdan Cojocaru

27.07.2011, 00:05 791

Allied Irish Bank, cel mai mare creditor ipotecar irlandez, arputea veni în ajutorul celor care au cumpărat locuinţe în perioadade vârf a pieţei imobiliare, dar care nu-şi mai pot plătiipotecile, printre variantele analizate fiind şi o ştergereparţială a datoriilor, scrie Bloomberg.

Oficialii băncii au anunţat că examinează toate opţiunileprivind datoriile ipotecare şi au indicat că discută cu bancacentrală despre planuri aplicabile la nivelul întregii industrii deprofil. Săptămâna aceasta guvernul va acorda încă 14,8 miliarde deeuro băncii, ca parte a celui de-al treilea pachet de salvare,ducând totalul fondurilor furnizate la 20 de miliarde de euro.

"Aş prefera să numesc acest proces restructurare a datoriilor",a spus David Hodgkinson, preşedintele executiv al Allied Irish,adăugând că termenul de "iertare a datoriilor" ar putea duce la"hazard moral" pentru că ar încuraja comportamentul riscant aldebitorilor.

Preţurile locuinţelor de pe piaţa irlandeză au scăzut cu 40% dela punctul de maxim atins în 2007. Mai mult de unu din zeceîmprumuturi ipotecare are restanţe sau a fost restructurat.

"Oamenii care nu au de lucru nu-şi pot plăti datoriile şi prinurmare au restanţe la restituirea împrumuturilor sau pot intra înincapacitate de plată", spune Conall Mac­Coille, analist la firmade bro­ke­raj Davy.

Allied Irish are un por­tofoliu de împrumuturi ipo­te­care înIrlanda de 26,8 miliarde de euro. Ponderea în total aîmprumuturilor cu restanţe la rambursare mai mari de 90 de zile acrescut la 7,8% la sfârşitul lunii iunie, de la 4,8% la finele luiseptembrie 2010.

Economia irlandeză a scăzut cu 15%, iar rata şomajului s-atriplat la 14% din 2007, când bula imobiliară care a alimentateconomia a început să se spargă.

Colapsul pieţei imobiliare a avut un efect devastator asuprabăncilor, care au rămas fără lichidităţi. Costurile acopeririinecesarului de finanţate a instituţiilor de credit au copleşitguvernul de la Dublin, acesta fiind astfel obligat să ceară ajutorfinanciar internaţional

Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional au stabilit unpachet de bailout de 85 de miliarde de euro pentru Irlanda, la careDublinul contribuie cu 17,5 miliarde de euro.

În total, guvernul a cheltuit sau a promis 64 de miliarde deeuro pentru sprijinirea sistemului financiar şi a ajuns săcontroleze Anglo Irish Bank şi Irish Nationwide Building SocietyEBS.

Statul va controla, de asemenea, 99% din Allied Irish dupăinfuzia de capital din această săptămână.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO