Business Internaţional

Islanda îşi face o nouă Constituţie... prin intermediul reţelelor de socializare

Islanda îşi face o nouă Constituţie... prin intermediul reţelelor de socializare

Autor: Adrian Voicu

30.07.2011, 20:04 310

Dacă nu ştiţi ce înseamnă democraţia, poate astfel vă faceţi oidee: Islanda a început să lucreze la o nouă Constituţie, laelaborarea acesteia fiind invitaţi să participe toţi cetăţeniiţării prin intermediul internetului.

Criza financiară a adus Islanda în pragul falimentului, aducândcu sine căderea băncilor şi a guvernului. Acest eveniment pare săfi fost motivul pentru care islandezii au decis să rupă constituţiadin 1944 şi să lucreze la realizarea uneia noi.

Astfel, consiliul care se ocupă de modificarea constituţieiapublicat pe propriul site un draft al Constituţiei supunându-ldiscuţiilor publice prin intermediul site-urilor Facebook, TWitterşi chiar YouTube.

Proiectul lansat în aprilie pare să se fi bucurat de succes înrândul locuitorilor acestei ţări, textul Constituţiei bucurându-sede multe comentarii pro şi contra din partea acestora.

Ideea le-a venit oficialilor după ce în urmă cu un an guvernul adecis să aleagă la întâmplare 950 de persoane care să participe larealizarea primului draft al constituţiei. În noiembrie 2010parlamentul islandez a decis să numească pe 25 dintre aceştia înconsiliul care se ocupă de realizarea noii constituţii.

Bjork, cântăreaţă născută în Reykjavik, şi-a dedicat multemelodii pentru susţinerea democraţiei şi libertatea de decizie."Declare Independence" este unul dintre aceste melodii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO