Business Internaţional

Israelul începe să-şi uite soldaţii în teritoriile duşmane. Războiul e aproape. Problema numărul 1 devine Iranul nu moneda euro

Israelul începe să-şi uite soldaţii în teritoriile duşmane. Războiul e aproape. Problema numărul 1 devine Iranul nu moneda euro

Autor: Iulian Anghel

03.02.2012, 17:27 3031

În cursul unei scurte incursiuni a armatei israeliene într-un oraş palestinian, la nord de Ramallah, la 1 februarie, o patrulă militară şi-a uitat un soldat în teritoriul duşman. Locuitorii oraşului l-au liniştit pe soldatul speriat apoi l-au condus până la un baraj militar unde el i-a regăsit pe membrii unităţii sale.

Trebuia să fie o patrulă de rutină. Jeep-uri ale armatei israeliene intră în oraşul palestinian. Încă de la sosire, sunt întâmpinaţi cu pietre şi insulte din partea locuitorilor ostili, care consideră acest gen de incursiuni umilitoare şi cu scop de intimidare.

Din "raţiuni necunoscute", soldaţii coboară din vehicule. Câteva minute mai târziu, se urcă în maşini şi pleacă uitându-şi un om în teritoriul inamic. Episodul este relatat de Mouhssine Ennaimi, corespondentul RFI la Ramallah.

"Speriat, acesta se îndreaptă spre localnici care îl liniştesc şi îl conduc teafăr spre punctul de control", relatează cu entuziasm jurnalistul, palestinian de origine.

Ce să înţegi din această poveste?

Dincolo de istorioara cu happy-end şi cu morală de fabulă credibilă şi nu prea, lucrurile în Orientul Mijlociu iau o turnură cât se poate de urâtă.

În urmă cu câteva săptămâni, unul dintre consilierii preşedintelui francez Nicolas Sarkozy opina că cea mai mare sfidare a lumii şi a Europei în 2012 nu este soarta monedei euro cum se crede, ci situaţia din Iran.

Ieri, Washington Post a relatat că secretarul american al apărării Leon Panetta crede că există o probabilitate mare ca Israelul să recurgă la o intervenţie militară în aprilie sau mai împotriva instalaţiilor nucleare din Iran. Chestionat în legătură cu aceste lucruri, Panetta nu a spus, da, dar nici nu a negat că ar fi afirmat sau gândit ceea ce a relatat Washington Post.

Mai departe: pe un ton aparent neutru, generalul Aviv Kochavi, şeful serviciilor israeliene de informaţii, a susţinut astăzi că Iranul poate produce în prezent patru bombe nucleare, dar că mai are nevoie încă de un an până la a le face funcţionale. Va aştepta Israelul până atunci? Generalul nu a spus, dar a amintiti că Teheranul are 200.000 de rachete care ar putea fi aruncate asupra Israelului.

Subiectul "zonei uitate" este reluat de publicaţia britanică The Telegraph care remarcă: întreaga lume vorbeşte de Iran, de un posibil război în zonă, dar a uitat de războiul care se pregăteşte în văile muntelui Hermon.

Uniunea Europeană s-a alăturat SUA şi a impus Iranului un embargou petrolier dur, a suspendat relaţiile cu banca centrală iraniană - măsuri ce s-ar putea dovedi sufocante pentru Teheran care nu mai ştie cum să ţină în frâu devalorizarea monedei naţionale. Uriaşe nave de luptă americane şi britanice patrulează sau se pregătesc să patruleze în strâmtoarea Ormuz, poarta petrolului arab. Ideea ar fi ca revolta împotriva regimului să pornească din interior, iar scânteia să fie chiar prăbuşirea nivelului de trai.

În aceeaşi vreme, războiul se coace "în văile Hermonului". De o parte a frontierei cu Libanul sunt miliţiile Hezbollah, înarmate de Iran şi susţinute de Siria. De cealaltă parte temuta IDF (Israeli Defense Force).

Ţinta Hezbollah este să distrugă Israelul, ţinta IDF să-şi apere ţara.

Ultimul război între cele două părţi din 2006 a durat o lună, a făcut 1.200 de morţi, dar s-a terminat indecis. Israelul nu a putut distruge Hezbollah, mai mult, acesta s-a întărit în ultimii ani cu rachete cu rază medie de acţiune.

Armistiţiul între părţi este vegheat de căştile albastre ale ONU dislocate în sudul Libanului. Dar un atac israelian împotriva Iranului, nu numai că ar presupune o intervenţie americană de partea Israelului, dar ar atrage o intervenţie a Hezbollah de partea iranienilor.

În Siria, războiul intern a făcut zeci de mii de morţi, fără ca regimul lui Bashar al-Assad, să dea semne că ar dori să predea puterea. Iar ONU este legată de mâini şi de picioare pentru că Rusia, aflată în campanie electorală, nu-şi dă acordul - şi nu şi-l va da- pentru sancţiuni dure împotriva regimului.

Cum ar continua o intervenţie israeliană în Iran de care preşedintele Barack Obama s-ar teme atât de mult?

The Telegraph crede că, dacă Teheranul nu răspunde sancţiunilor care i-au fost impuse, Israelul nu va mai aştepta mult până să atace.

Replica va fi, cum arătăm, un atac al Hezbollah împotriva Israelului, o coalizare a Siriei, cu un preşedinte considerat acum un criminal, întărit pe plen intern de sentimentele antiisraeliene.

Nou instalatul regim islamist de la Cairo nu va mai sta deoparte cum s-a întâmplat pe vremea fostului preşedinte Hosni Mubarak, duşman pentru poporul său, dar aliat al americanilor.
Iar războiul ar putea fi unul între Israel şi, dacă nu întreaga lume arabă, cel puţin o parte a ei.

Iată de ce pentru multe cancelarii occidentale, criza din zona euro este o ecuaţie cu mai puţine necunoscute decât războiul care se întrevede la orizont în Orient.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO